Aşk Olsun Sevgililere!

0
718

Yüreğinden beynine sevginin muhakemesini yapan bir sevgilinin diliyle; “Sevgi neydi?” diye sorar “Selvi Boylum Al Yazmalım” filminin bir sahnesinde, senaryonun yazarı Cengiz Aytmatov.. Ve yanıtlar diğer sevgilinin diliyle: “Sevgi emekti!”

Sevgisini emek, emeğini sevgiyle yoğuran bir sevgili.. Kim? Tarife gerek yok, “maarife” atıfla arifane bir aşk işidir öğretmenlik.. Hem aşık hem maşuktur bu anlamda her öğretmen.. Kırk yılı aştı öğretmenliğim.. Tatiller dışında kırk günü geçmez bu kırk yıllık süreçte sevgili öğrencilerden ayrı mekanlarda geçen zamanım.. Aşk olsun elbette! Ve fakat ah! Hastalığım nedeniyle raporluyum altı aydır..

Kimi insanlar aşkla yaşar, kimileri “yaşarmış gibi” yapar.. Aşkı arifane yaşayanların biraz hüzün, biraz sitem kokar sözleri.. “Biraz kül, biraz duman, O benim işte” diyor ya hani “Kerem misali yanan” Ümit Yaşar.. “Gönül dergahında aşkı okuyup, gönül tezgahında aşkı dokuyarak” diyor ya hani “Ümit yaşar aşkla bende..” İşte öyle bir şey..

“Seni düşündüm dün akşam yine, Sonsuz bir umut doldu içime” diye başlıyor “İşte Öyle Bir Şey!”adlı şarkısına Erol Evgin.. Ve devam ediyor: “Bir de kendimi düşündüm sonra, Bir garip duygu çöktü omzuma.” Garip duyguyu da şöyle açıklıyor: “Hani ıssız bir yoldan geçerken, Hani bir korku duyar da insan, Hani bir şarkı söyler içinden, İşte öyle bir şey!”

“Şu dünyadaki, En mutlu kişi, Mutluluk verendir. Şu dünyadaki, Sevilen kişi, Sevmeyi bilendir.” Şenay söylerdi bu şarkıyı yıllar önce.. “Bütün dünya buna inansa, Hayat bayram olsa!” Yunus’un, “Biz sevdik, aşık olduk, Sevildik maşuk olduk” ömründen nefeslenerek; “bu dünyadaki en mutlu kişi sevmeyi bilendir, sevmeyi bilen kişi mutluluk verendir” diyebiliriz bizler de..

Ve fakat her şeyi ‘eşyalaştırıp’ tüketime sunan serbest piyasa iktisadının; sömürü kastıyla sevgilerimizi de “nesne karşılığı” paketlediği günümüzde, Yunus’tan nefeslenmek, yalnızlaşma demekti.. Ve bu, sitemle değil öfkeyle söylenmesi gereken bir şarkıydı..

aşk sevgililer ile ilgili görsel sonucu

Ne zaman hasret kelimeleriyle dokulu bir şarkıdan ‘bir sevgiliye’ hitaben sitemli dizeler okusam,  rengi sararmış albümlerden bir ezgi karşılar gözlerimin savaklarında kuruyan hüznümü.. Dinlerken Cem Karaca’nın, “Bir gün belki hayattan” diye başlayan, “Geçmişteki günlerden, Bir teselli ararsan, Bak o zaman resmime” dizeleriyle devam eden “Resimdeki Gözyaşları” adlı ezgisini, toplanır yağmur bulutları bakışlarıma.. Eski resimlerden hatıralar fotoğraflanır gözlerimin buğusunda..

Diyor ya Erol Evgin, “Hani eski bir resme bakarken, Hani yılları sayar da insan, Hani gözleri dolar ya birden, İşte öyle bir şey!” Diyor ya Cem Karaca, “Ve işte orada kalan, Bir avuç anı şimdi.. Cevap veremez ama, Ağlar yalnızlığıma..” İşte öyle…

Baktığım eski resimlerden sayıyorum yılları.. Kırk yılı aşmış öğretmenliğim.. “Sayılar vardır, fal tutulur! Sayılar vardır insanlarda, Hatırlanır, unutulur!” dizeleriyle başlıyor Ruhi Su “Sayılar” adlı şiirine.. Ve devam ediyor: “Sayılar vardır öldürür, Sayılar sihirlidir, Ağlatır, güldürür. // Sayılar vardır, zincirde! Sayılar da vardır hür! Sayılar vardır insanlarda, Küçüldükçe büyür! ” Hatırlanıp unutulan? “Bir avuç anı şimdi, ağlar yalnızlığıma!”

“Aşk olsun öğretmenim” diyor öğrencilerim, “ayrı olsa da mekanlarımız, sevgiyle anıyoruz seni her zaman.. Çınlamıyor mu kulakların?”

Münir Rahim Harputlu, “Önü sonu / Tuzla buz / İmi timi / Kar ışıltısı // Hayat memat / Dalgada hız / Tamı tümü / Kar ışıltısı” diyor ya hani “Çınlama İzi” adlı şiirinde.. (G. Özdemir, Gizli Defter, s.91) Aşk olsun diyorum ben de.. Çınlama izi yüreğimde..

Onur Akın’ın ezgisiyle çınlatmak istiyorum öğrencilerimin kulaklarını.. Girişteki dizeler, Nazım Hikmet’in “Seviyorum Seni” adlı şiirinden.. “Seviyorum seni, ekmeği tuza banıp yer gibi / geceleyin ateşler içinde uyanarak / ağzımı dayayıp musluğa su içer gibi..” İkinci bölümdeki dizeler İlhan Berk’in “Ne Böyle Sevda Gördüm Ne Böyle Ayrılıklar” başlıklı şiirinden.. “Ne zaman seni düşünsem / bir ceylan su içmeye iner..”

“Bir bakış bile yeterken anlatmaya her şeyi, Kalbinizi dolduran duygular, Kalbinizde kaldı, Siz geniş zamanlar umuyordunuz, Çirkindi dar vakitlerde bir sevgiyi söylemek” diyor ya hani, “Sevgilerde” adlı şiirinde Necatigil..

Aşk olsun Sevgililer Günü’ne atfen de olsa kulaklarımızı çınlatanlara! Aşk olsun yüreğimizin zarını titretenlere! Aşk olsun sevgililere!

Selam ve saygılar… ozdemirgurcan23@gmail.com

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here