Aşı Yaptır, Gripten Korun

0
101

gelişim hastanesi3Sonbahar ve kış mevsimiyle beraber artan grip salgınına karşı, aşının önemli bir etken olduğunu ifade eden Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Berktaş, altı aylıktan sonra herkesin grip aşısı yaptırması gerektiğini belirtti.

Soğuyan havalarla beraber, grip salgınının başladığını belirten Dr. Özlem Berktaş; “Grip, influenza viral bir hastalıktır. Grip, ortalama bir haftada geçmesine rağmen, vücut direncini düşüren kronik hastalığı olanlarda (kalp, akciğer hastalığı, şeker gibi) ve yaşlılarda ağır seyredebilmektedir. Zatürree ve beyin iltihabına neden olabilen grip; ölümle sonuçlanabilmektedir. Özellikle son yıllarda duyduğumuz H1N1 yani domuz gribi, oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Grip virüsü, her yıl kendini yeniler ve yapısını değiştirir. Bu nedenle her yıl, yeni bir virüsle karşı karşıya kalırız. Bu yüzden aşı yaptırmak çok önemli bir etkendir” açıklamasında bulundu.

Gribin, virüs enfeksiyonu olduğu için tedavisinin olmadığını ifade eden Berktaş; “Gripte antibiyotikler işe yaramamaktadır. Antibiyotik, sadece gribin üstüne bakteriyel enfeksiyon eklendiğinde verilebilir. Hastalığın en iyi tedavisi bol sıvı tüketilmesi ve istirahattır. Bu süreçte, C vitamini almanın faydası olur. Nadir de olsa ölüme yol açabileceği unutulmamalıdır” dedi.

Grip virüsünün bulaşma yolları hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Özlem Berktaş; “Virüs; öksürük ve hapşırık sırasında yayılan damlacıklarla, öpüşme ve tokalaşma gibi temaslarla geçer. Bu nedenle hasta kişilere temastan ve ortak eşya kullanmaktan sakınılmalıdır. Sık sık eller yıkanmalıdır. Özellikle; 65 yaş ve üstündekiler, kronik hastalığı olanlar, bağışıklığı zayıflamış kişiler, kanser hastaları, hastane, kreş ve huzurevinde çalışanlar mutlaka aşı yaptırmalıdır” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here