Ali Yeral; “Dağ Fare Doğurdu”

0
290

ehdav açıklama1EHDAV Başkanı Yeral Demokratikleşme Paketini Değerlendirdi…

Ehl-i Beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı (EHDAV) Başkanı Ali Yeral, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan demokratikleşme paketine tepki gösterdi. Yeral, paketin içeriğinin beklenenin altında olduğunu söyledi.

Nevşehir Üniversitesi’nin isim değişikliği dışında Alevileri ilgilendiren bir değişime pakette rastlamadıklarını aktaran EHDAV Başkanı Yeral, hayal kırıklığına uğradıklarını belirterek; “Paket maalesef bekleneni veremedi. Kaba tabiriyle dağ fare doğurdu. Biz açıkçası daha kucaklayıcı, özellikle biz Aleviler için ihtiyaçlarımıza cevap veren, Alevi sivil toplum örgütlerinin derneklerin defalarca, yüzlerce defadır dillendirdiğimiz, söylediğimiz şeylerin kabulüydü. Ama Nevşehir Üniversitesinin adının Hacı Bektaş-ı Veli olarak değiştirilmesinin dışında Alevilik adına bir şey görmedik” dedi.

Paketin içeriğinde olumlu şeylerinde bulunduğunu onları görmemenin yanlış olacağını ifade eden Yeral, “Pakette onun dışında olumlu maddeler vardır, onları görmemek yanlıştır. Biz doğru olanları kabul ediyor ve destekliyoruz ama yeterli olmayanları özellikle toplumda egemen olan Sünni, Hanefi, Türk ırkının egemenliğinin artık bir şekilde kenara itilmesi lazımdır. Biz bütün farklı din, kimlik ve kültürlerimizle, siyasi görüş ve ideolojilerimizle biz aynıyız, kardeşiz. Aynı gemide birlikte yürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Aleviler olarak beklentilerini de sıralayan Yeral; “Biz her şeyden önce Alevilerin olduğu gibi kabul edilmesini bekliyoruz. Bizim bağlı olduğumuz 12 imam Ehli Beyt Alevi Caferi inancının resmen tanınmasını istiyoruz. Madımak’taki o otelin utanç müzesi olarak korunmasını istiyoruz. Anadolu’daki Alevi Bektaşi kardeşlerimizin Cemevlerinin resmi statüye alınmasını istiyoruz. Diyanetin bütün devasa imkanları sadece Sünni kardeşlerimize harcanıyor. Diyanetin yeniden sil baştan yapılanması veya cemaatlere, devletin kontrolü altında diğer radikal gruplara verilmeden devletin kontrolünde bunun yapılmasını istiyoruz. Alevilik, Ehl-i Beyt öğretilecekse müsada edin Aleviliği Aleviler öğretsin” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here