AKP, Bu Tasarı ile Mezhep Ayrımcılığı Yapıyor!

0
73

Büyükşehir Tasarısında, Meclis Grup Başkanvekillerinden Görüş Birliği:

Hükümetin sır gibi saklayarak kapalı kapılar ardında hazırladığı, Hatay ilinin ‘Büyükşehir Olması Tasarısı’ açıklandığı anda İskenderun’da bomba etkisi yarattı. Bu tasarıya tepkiler çığ gibi sürerken, bu tasarı ile Ak Parti’nin mezhep ayrımcılığı yaptığı konusunda görüş birliği oluştu.

Tasarı ile ilgili görüşlerini aldığımız İskenderun Belediye Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Demokrat Parti (DP) Grup Başkanvekilleri tasarıya tepki göstererek, İskenderun’un böldürülmemesi konusunda birlikte hareket etme çağrısında bulundular.

Birinci Hedef; Küçük İskenderun, Güçlü Antakya!

Bu tasarı ile İskenderun sınırlarının küçültüldüğünü söyleyen Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Kamil Turan; “İskenderun’a ait arıtma tesisi gibi, çöp fabrikası gibi tesisler İskenderun’un elinden alınmaktadır. İskenderunlunun bu karara karşı çıkıp ekmeğinin küçültülmesine izin vermemesi gerekir. Bu tasarıda iktidarın birinci hedefi küçük ilçeler yaratılıp, büyük Hatay oluşturmaktır. Şu zamana kadar Hatay’ın ekonomisinin %70’ini elinde tutan İskenderun hangi nimetten faydalandı ki, şimdi faydalansın! Bu proje İskenderun’un küçültülmesi ve Antakya’nın güçlendirilmesi amacını taşımaktadır. Bazı basında yer aldığı gibi Karayılan’a kadar olan beldelerin İskenderun’a bağlanacağı yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır.

AKP, Seçimde Kazanamadığını Masa Başında Kazanmak İstiyor!

Tasarının diğer bir yönü de siyasidir. CHP iktidarını İskenderun’da yenemeyeceğini anlayan AKP, masa başında seçim hesapları yaparak,  İskenderun’u alabileceğinin hayalini kurmaktadır. 3,5 yıllık yapılan hizmetlerin İskenderunlular tarafından takdir görmesi, şehrin huzur ve barış ortamı AKP’yi korkutmuştur. Ancak, AKP seçimde kazanamadığını masa başında da kazanamayacaktır! Köyleştirilmek istenen ekmeği ile oynanan ve gittikçe fakirleştirilecek olan İskenderun seçmeni, yerel seçimlerde oyunlar her nasıl kurgulanırsa kurgulansın, AKP’ye hezimet yaşatacaktır” dedi. Turan açıklamalarında mezhep ayrımcılığı yapıldığına da işaret etti.

Bu Tasarı, İskenderun İçin Yüzkarasıdır!

Demokrat Partinin Meclis Grup Başkanvekili Ali Kılınç Çirkin’de öz eleştiride bulunarak, bu tasarıya tepki gösterdi. Çirkin, İskenderun için yüz karası olarak tanımladığı büyükşehir tasarısı için şu ifadelere yer verdi;

“Seçilmişler, bu şehir için hiç mücadele etmemiştir. Belediye Başkanımız da en ufak şekilde İskenderun için mücadele etmemiştir. AKP burada kendi açısından üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapmaktadır ama muhalefet aynı duyarlılığı gösterip üzerine düşen görevi yapmamaktadır. İskenderun’un en büyük mahallelerinden olan Mustafa Kemal Mahallesi’nin yanında Gürsel ve Meydan mahallesinin Arsuz’a bağlanmak istenmesi İskenderun’un nüfusunu azaltılmaya yönelik bir uygulamadır. Aslında şu anda İskenderun ayağa kalkmalı ve tepkisini ortaya koymalıdır. İskenderun bölünmez bir bütündür. Bugüne kadar hiçbir siyasi parti mezhep ayrımı yapmamıştı! Burada İskenderun Belediye Başkanına büyük görevler düşüyor. İskenderunlulara da sesleniyorum; lütfen ayağa kalkın, birlik ve beraberlik içerisinde olalım, İskenderun’u böldürmeyelim!”

Tasarı Hatay ve İskenderun İçin Neleri Kapsıyor!

13 İli (Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van) büyükşehir belediyesi yapacak olan Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı meclise sunuldu. Tasarı, büyükşehir olacak 13 ilde önemli değişiklikler içeriyor. Tasarıya göre, Antakya Belediyesi’nin mahalleleri merkez olmak üzere, aynı listede yer alan köyler ve belediyelerden oluşan Antakya ilçesi ve aynı adla belediye kurulacak. Bu arada uzun zamandır konuşulan Defne de, ilçe statüsüyle tasarıda yer buldu.

İskenderun sınırlarını ilgilendiren ayrıntılarda ise Arsuz önemli bir yer tutuyor. Tasarıda yer alan bilgilere göre, Arsuz ve yöresi ilçe olma hakkı kazandı. Ancak, ilçenin merkezi konumu henüz şekillenmedi. Kaymakamlık ve belediye binası, Arsuz’a kadar uzanan coğrafyanın herhangi bir beldesinde konuşlanabileceği gibi Arsuz’da da kalabilir. Yine tasarıya göre, İskenderun’a bağlı, Mustafa Kemal Mahallesi, Gürsel Mahallesi ile Meydan Mahallesinin yanında Düğünyurdu Arsuz’a bağlandı. Tasarının böyle kabul görmesi halinde yapımı süren çöp fabrikası tamamlandığında Arsuz sınırları içinde yer alacak.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here