Akın; ‘Israrlı Takip’ Şiddettir, TCK’da Suç Olarak Kabul Edilmelidir!

0
65

CKD İl Başkanı Filiz Akın; ‘Israrlı Takip’ Şiddettir, TCK’da Suç Olarak Kabul Edilmelidir!

Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) Genel Merkezi, ısrarlı takibin şiddet olduğunu ve bunun Türk Ceza Kanununda suç olarak kabul edilmesini istedi.

Konuyla ilgili Genel Merkez bildirisini okuyan CKD Hatay İl Başkanı Filiz Akın, derneklerinin ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele’ programındaki önerilerinden birinin “ısrarlı takip” fiilinin ceza kanunumuzda ayrı bir suç olarak yer alması olduğuna değindi.

CKD İl Başkanı Akın; “Israrlı takip kavramı, istenmediği halde mağdura veya yakınına, fail tarafından ısrarlı biçimde ve araç, iletişim vasıtası, söz, hareket veya hukuka aykırı herhangi bir davranışla gerçekleştirilen, hukuken korunan bir hakkın güvenliğine kasıt içeren, korkuya neden olan, rahatsız edici veya tehditkâr fiiller olarak tanımlanabilir.

Zamana ve ihtiyaçlara uyum sağlamak zorunda olan hukuk, şiddetin her türüne sıfır tolerans amaçlı yeni düzenlemeler yaparak şiddet vakalarındaki artışı durdurmak ve ihlallerin önüne geçmek durumundadır. Kanun koyucular tarafından bu bilinçle yeni düzenlemeler yapılmalıdır ve yapılır.

Israrlı takip, şiddetin yaygın ve farklı bir boyutu olarak bugün yaşadığımız bir gerçekliktir. Dolayısıyla mağduriyetlerin giderilebilmesi ve yeni mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi için konuya ilişkin ceza kanunumuzda düzenleme yapılması gereği ortadadır. Israrlı takip Türk Ceza Kanunu’nda ayrı bir suç olarak kabul edilmiş değildir. Kişinin huzur ve sükûnunu bozma suçunun oluşumunu sağlayan diğer unsurların varlığı halinde ısrarlı takip (stalking) fiilleri, TCK 123. Madde kapsamında, hukuka aykırı başka bir davranış içinde ele alınarak cezalandırılabilmektedir.

Günümüzde yaşanan gelişmeler bu fiillerin ayrıca ve detaylı biçimde ele alınmasını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle ısrarlı takip fiilleri üzerinde hassasiyetle durulması ve fiilin bağımsız bir suç olarak düzenlenmesi, suç ve ceza politikası ve suçla mücadele bakımından ve bugünlerde yaşanan gelişmeler düşünüldüğünde gerekli ve önemlidir.

5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nda fiziksel, psikolojik şiddet ve cinsel şiddete yönelik düzenlemeler yer almakta ve failler işledikleri fiillerin sonucunda yaptırıma maruz kalmaktadırlar. Ancak toplumsal yaşamda zamanla şiddetin türünde değişiklikler olmakta, bunlar farklı biçimleri ile yaşamımızı güçleştirmekte ve haklarımızı ihlal etmektedir.

CKD’nin de önerdiği şekilde, ısrarlı takip fiillerinin Türk Ceza Kanunu’nda ayrı bir suç olarak yer almasına yönelik düzenlemelere ilişkin Adalet Bakanlığı tarafından yapılan görüşmeleri olumlu bir adım olarak değerlendirmekteyiz” şeklinde konuştu. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here