Vali Masatlı; “15 Temmuz, Cesaretin ve Hürriyetin Zaferidir”

0
3

Hatay MKÜ’de 15 Temmuz’un 10. Yılında ‘İrade Bizim, Zafer Bizim’ Vurgusu…
Vali Masatlı; “15 Temmuz, Cesaretin ve Hürriyetin Zaferidir”

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ), 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’’nün 10. yıl dönümü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından belirlenen ‘İrade Bizim, Zafer Bizim’ temasıyla kapsamlı bir anma programına ev sahipliği yaptı. Gün boyunca düzenlenen sergi, hatim duası, söyleşi ve panel etkinliklerinde milli irade, demokrasi ve birlik mesajları ön plana çıktı.

Programa Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duruel, il protokolü ile çok sayıda akademik ve idari personel katıldı.

“Demokrasiyi Yaşatan En Büyük Güç Bilinçli Bireylerdir”

Programın açılış konuşmasını yapan HMKÜ Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, 15 Temmuz’un yalnızca geçmişte yaşanmış bir olay olmadığını, demokrasi kültürünü güçlendiren ortak bir sorumluluk günü olduğunu vurguladı.

Üniversitelerin ortak bilinç oluşturmadaki rolüne dikkat çeken Eren; “Demokrasiyi yaşatan en büyük güç bilinçli bireylerdir. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi olarak gençlerimizin demokratik değerlere bağlı bireyler olarak yetişmesini en önemli görevlerimizden biri olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Masatlı: “15 Temmuz, Cesaretin ve Hürriyetin Zaferidir”

Hatay Valisi Mustafa Masatlı ise konuşmasında 15 Temmuz’un Türkiye tarihinin en karanlık ihanetlerinden biri olduğunu, ancak milletin kararlı duruşuyla bu girişimin bertaraf edildiğini belirtti. Vali Masatlı; “15 Temmuz sıradan bir tarih değildir. İhanete karşı sadakatin, korkuya karşı cesaretin, esarete karşı hürriyetin bir zaferidir. ‘İrade Bizim, Zafer Bizim’ teması da milletimizin o gece ortaya koyduğu tarihi duruşu en güçlü şekilde ifade etmektedir. Çünkü bu ülkenin geleceğine milletimiz karar verir” dedi.

Öntürk: “Millet Devletine Sahip Çıktı”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk de 15 Temmuz gecesi Ankara’da yaşadıklarını anlatarak, Türk milletinin vatanına sahip çıkma iradesinin tarihe geçtiğini söyledi. O gece vatandaşların hiçbir ayrım gözetmeden meydanlara çıktığını ifade eden Öntürk; “Bu millet birçok kritik noktada devletin sahibi olduğunu, silahsız da olsa eline bir bayrak alarak; fikir ve mezhep gözetmeksizin meydana çıkıp devletine sahip çıkmıştır” diye konuştu.

Sergi, Ebru Gösterisi ve Hatim Duası Düzenlendi

Anma programı kapsamında Rektörlük Fuaye Alanı’nda ‘İrade Bizim, Zafer Bizim’ temalı karma sergi ziyaret edildi. Sergide, Sanat ve Tasarım Meslek Yüksekokulu öğretim elemanlarının eserleri, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Fotoğraf Sergisi ile Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü öğrencisi Seyhan Yegin’in “Milli İrade” adlı dijital kolaj çalışması sanatseverlerle buluştu.

Sergi alanında ayrıca Doç. Dr. Adem Bozkurt’un ney dinletisi eşliğinde Öğr. Gör. Yavuz Selim Erdinç tarafından gerçekleştirilen ebru sanatı performansı ilgi gördü. Programın devamında Hacı Mehmet Alkan Camii Kompleksi’nde şehitler için hatim duası okunurken, öğle namazının ardından katılımcılara lokum ikram edildi.

Gazeteciler 15 Temmuz Gecesini Anlattı

Anma programı kapsamında düzenlenen ‘Demokrasi ve Milli İrade’ başlıklı söyleşinin moderatörlüğünü Rektör Prof. Dr. Veysel Eren üstlendi. Söyleşide Haber Global Ankara Temsilcisi Hasan Uylaş ile gazeteci-yazar Güngör Yavuzaslan, 15 Temmuz gecesinde yaşadıkları deneyimleri ve gözlemlerini katılımcılarla paylaştı.

Hasan Uylaş, 15 Temmuz’un meslek hayatının en uzun ve en zorlu gecesi olduğunu belirterek, Ankara semalarında F-16 seslerini duyduğu ilk andan itibaren olağanüstü bir süreç yaşandığını söyledi. Doğru bilgiye ulaşmanın adeta bir hayatta kalma mücadelesine dönüştüğünü ifade eden Uylaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Marmaris’ten yaptığı ilk görüntülü mesajın WhatsApp grupları aracılığıyla kendilerine ulaştığını ve bu mesajı hızla ekranlara taşıdıklarını anlattı. Medyanın o gece milli iradenin sesi olma görevini yerine getirdiğini vurguladı.

Gazeteci-yazar Güngör Yavuzaslan ise 15 Temmuz’u ‘üç mucizeler gecesi’ olarak nitelendirerek, o gecenin Türkiye’nin geleceğini şekillendiren tarihi bir dönüm noktası olduğunu ifade etti. Darbe girişiminin paralel devlet yapılanmasının gerçek yüzünü ortaya çıkardığını belirten Yavuzaslan, televizyonlardan çağrı yapılmadan önce Anadolu insanının tankların önüne çıkarak milli iradeye sahip çıktığını ve bunun milletin kendi geleceğine sahip çıkmasının en güçlü örneklerinden biri olduğunu söyledi.

Gerçekleştirilen anma programı ve söyleşilerde, 15 Temmuz’un demokrasiye sahip çıkma iradesinin simgesi olduğu vurgulanırken, milli birlik ve beraberlik mesajları ön plana çıktı. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here