‘Enerji Bakanı Gerçeklerin Üstünü Örteceğine Elektrik Kesintisine Derman Olsun!’

0
139

mevlüt dudu (9)Milletvekili Dudu, Elektrik Kesintisi Soru Önergesine Verilen Yanıtı Yetersiz Buldu

CHP Hatay Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Av. Mevlüt Dudu, Hatay’da yaşamı çekilmez hale getiren elektrik kesintilerine ilişkin verdiği soru önergesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın verdiği yanıtları, “Üzücü” olarak niteleyerek, “Bakan başını kuma gömmüştür, ama gerçeklerin üzeri örtülemez! Albayrak, gerçeklerin üstünü örteceğine elektrik kesintisine derman olsun!” dedi.

Enerjisa’nın açıklamalarına referans yapan Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın “Hatay’da sürekli elektrik kesintisi olmadığı, sadece kış aylarında hava muhalefeti nedeniyle zaman zaman arıza yaşandığı” yönündeki yanıtına tepki gösteren Dudu; “O halde neden vatandaşımız 8-10 saate varan elektrik kesintileri yüzünden inanılmaz eziyet yaşıyor ve bizden bu sıkıntının üzerine gitmemizi istiyor!” diye konuştu.

Dudu, Hatay’da uzun süren elektrik kesintileri nedeniyle Enerjisa’ya bağlı Toroslar EDAŞ’a yaptırım uygulanıp uygulanmadığını, elektrik kesintilerinin ne zaman son bulacağını sordu. Dudu; “1.5 milyon Hataylının yüzü ne zaman gülecek?” diye sordu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından verilen yanıtta; Toroslar EDAŞ’a arka çıkan bir üslup görüldü.

Yanıtta, Hatay bölgesindeki elektrik dağıtım sisteminin eski olduğu, şebekenin ekonomik ömrünün uzatılması için bakım ve onarıma ihtiyaç olduğu vurgulandı. Bu çerçevede Toroslar EDAŞ’ın istediği ek ödenek yatırım planının onaylandığını açıklayan Albayrak, mevcut hatların yer altına çekildiğini, trafo ve hat kapasitesinin arttırıldığını, teknik ve ekonomik ömrünü tamamlayan hatların ve trafoların yenilendiğini, yeni aydınlatma tesisleri yapıldığını savundu.

Enerji Bakanı Albayrak, Toroslar EDAŞ’ın Adana, Osmaniye, Gaziantep, Mersin, Kilis ve Hatay illerini kapsayan 2016-2020 yıllarına ait 1 milyar 610 milyon 99 bin 305 TL tutarındaki yatırım planının 23 Aralık 2015 tarihinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) kararı ile onaylandığını açıkladı.

Enerji Bakanı Albayrak yanıtında; elektrik kesintisi ve voltaj dalgalanmalarından kaynaklanan zararın Toroslar EDAŞ’tan istenebileceğinin altını çizdi. Albayrak; Elektrik Dağıtım ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliği’nin ‘Kullanıcı Zararının Tazmini’ başlıklı 26. Maddesine göre Toroslar EDAŞ’tan mağduriyetin tazmininin mümkün olduğunu kaydetti. Tüketicinin bu yanıttan tatmin olmaması ya da tazminatın verilmemesi halinde EPDK’ye başvurulabileceğini ifade eden Albayrak, bazı tesislerdeki yatırımın gecikmesini ise kamulaştırma işlemlerinin uzamasına bağladı.

Albayrak, soru önergesine yanıtında; yeni yatırımlar ile Hatay’da uzun vadede daha az elektrik kesintisi yaşanacağını savunarak, şöyle devam etti: “Bölgede geçmiş yıllara nazaran elektrik kesintisinde, ortalama kullanıcı başına yıllık değerler olarak bildirimli kesintiler artarken, bildirimsiz kesintilerin azaldığı görülmüştür. Bu durum şebeke bakım, onarım ve yenileme gibi yatırım faaliyetlerinin arttığı ve bu faaliyetlerin talep artışına rağmen olumlu etkisinin görüldüğü şekilde yorumlanmaktadır. Ayrıca yine geçmiş yıllara arızalara daha hızlı müdahale edildiği yönünde değerlendirilmektedir.”

“Bakan Başını Kuma Gömmektedir”

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından verilen bu yanıtları yetersiz bularak, şu tepkiyi gösterdi: “Enerji Bakanı, gerçeklere gözünü kapayarak, başını kuma gömmektedir. Hatay’da halen 8 saate varan büyük elektrik kesintileri yaşanmaktadır. Elektrik kesintilerinde değil azalma artma vardır! Vatandaşın elektrikli eşyaları sürekli zarar görmekte, elektrik kesintilerinin uzun sürmesi Hataylılar, 21. Yüzyıla tezat bir şekilde büyük eziyet çekmektedir. Bakan’ın yanıtları doğru ise Hataylıların elektrik kesintisi şikayeti niye bitmemektedir? Enerji Bakanlığı bir önceki yanıtında elektrik kesintisine karşı jeneratör kullanmayı tavsiye ederek adeta kendi kendiyle çelişkiye düşmektedir. Bakan Albayrak, bu yanıtıyla adeta vatandaşını savunmak yerine şirket çıkarına bir yaklaşım sergilemektedir. Tüm Hataylılar adına bu yanıttan üzgün olduğumu ifade ediyorum. Biz Hataylıların sorunlarını dile getirmeye ve elektrik kesintilerinin üzerine gitmeye devam etmekten vazgeçmeyeceğiz! Her bir çelişkiyi madde madde deşifre edeceğiz!”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here