Doç. Dr. Selin Sayek Böke

0
457

İskenderun’un geçmişinden günümüze kadar gelen ‘parlak bir ailenin jenerasyonu sıfatıyla’ bizleri her an gururlandıran bu ismin, aile geleneği ile kendisinin de siyasi atmosferde bizleri gururla temsil etmesini keyifle izlerken, Bugün isimli ulusal bazda yayın yapan bir gazetenin manşetinde yayınlanan haberini bende nefretle izledim ve midem bulanıncaya kadar da okudum.

Selin hanımefendi için gazetenin haberi, aslında haberden ziyade toplumsal karışıklığı körüklemek adına yapılan bir ihanet haberdir. Devletin üst yargılarında bu konuyu ele alması beklenen gerekliliktir diye düşünüyorum.

Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan her vatandaş, dini, mezhebi ne olursa olsun TC vatandaşıdır. Bu böyle olduğu bilindiği halde, bazı yazarçizerlerin bir halt yaptım sanarak, yaptıkları haber ve yorumlar, kendi nefretlerini açıkça ortaya koyuyor. Konu bence bu…

İskenderun, tarihi boyunca böyle kültürsüz açıklamaların içerisinde hiçbir zaman yer almamış güzide bir şehrimizdir. Kültür dolu toplumuyla her daim bölgeler arası özel yerini korumuştur. Aslında Hatay ilinin genelinde yaşayan insanlar, kültürel şeklin içerisinde rengârenktir. Hristiyan, Alevi, Sünni, Arap, Ateist, Bahaî, Nusayri Alevi, Ermeni, Türk ve Türkmenlerin hepsi bir arada mutlu şekilde yüz yıllar boyu yaşantılarını sürdürürler.

İnanç farklılığı kültürel zenginliktir. Çoklukla birliği ve güzelliği yansıtır. Farklı dinler ve inançlar açısından zenginliğin böyle şuhu içerinde oluşması yurdumuz geneline bir örnektir. Yurdumuz Hatay ilinin dinsel etkinliğini kendi bağrında barındıran ulusal bir yerdir. Türkiye’yi içine sindiremeyen dış mihraklar, son yıllarda sağ ve sol akımıyla elde edemedikleri karışıklığı, şimdi Kürt ve Türk ayrışmasıyla kendilerini ortaya koyuyorlar.  Oluşanları milletçe nefretle izliyoruz.

İnanç önderleriyle birlikte, Anadolu topraklarımız her daim aydınlık içerisindedir. İnsanlık sevgisiyle birlikte yaşamanın en güzel örneklerini hep birlikte yaşamaktayız.

Geçtiğimiz günlerde yapılan talihsiz haberin ardından, kamuoyuna bir açıklama getiren Sn. Selin Sayek Böke Hanımefendi, aslında kendini bilmez bilinçsiz haber yapan kişilere karşı en güzel açıklamayı gerekli şekilde yaptı.

“…Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bu çağda, böyle bir nefret suçuna dair bir açıklama yapmak zorunda kalmaktan utanç duyuyorum. Benim ailem, kökenim, soyum ortada. Gizleyeceğim, saklayacağım, korkacağım hiçbir şey yok. Esas utanması gerekenler nefret suçu işleyenlerdir. Ben onlar adına utanıyorum bugün. Benim ailem yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan, herkes kadar buralı, herkes kadar bu ülkenin yurttaşı insanlar. Ailemin bir tarafı Hristiyan, diğer tarafı Müslüman. Her ikisi de Anadolu’nun çocukları. Ben 44 yıllık hayatını herkes kadar bu ülkenin çocuğu, herkes kadar bu toprağın insanı bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak yaşadım…” ifadelerini kullandı.

selin sayek böke7

Yüce Atatürk tarafından kurulan CHP’de Milletvekili ve aynı zamanda bu koskoca partinin basın sözcüsü olan, Selin hanım efendinin anne ve babası ise çok ayrı şekilde düşünülmeli. Onlar; ulusumuz genelinde bir devrin çınar ağaçlarıydı. Annesi rahmetli Dr. Füsun Sayek; Türk Tabipler Birliği (TTB) başkanlığı yapmış muhterem bir insan, muhterem bir hanım efendiydi. Onun kızıdır Doç. Dr. Selin Sayek Böke! Babası Prof. Dr. İskender Sayek; laflarla kalemlerle anlatılamayacak kadar üstün meziyetlere sahip tıp doktorumuzdur.

Hatay ilinden Ankara’ya giden, dini, mezhebi ne olursa olsun ona ulaşan her kişiye kucak açmış çok değerli bir gönüldaşımız, arkadaşımız, hemşerimiz, yakın dostumuzdur Prof. Dr. İskender Sayek!

Tıp doktorluğunu yurt genelinde kapısını her çalan kişiye sonsuza dek açan insandır. Bölgemizden yanına gidenlerin can dostu, boynu bükük kişilerin karşısında moral kaynağı bir babanın kızıdır Doç. Dr. Selin Sayek Böke. İskenderun’un, Arsuz’un, anlayacağınız tüm Hatay’ın sevgilisidir Doç. Dr. Selin Sayek Böke…

Böyle bir ailenin fertlerini biz Hatay olarak kendimizden görmüş ve onları bağrımıza basmışız. Bugün Gazetesi kendi değerini aşağılara düşürecek olan bir haber yayınlamış. Varsın yayınlasınlar. Bu Vatan topraklarında kimin nasıl ve ne şekilde görev yaptığını biliyoruz. Hemşerimize karşı yapılan yanlı ve nezaket çerçevesini aşan bu haber ve yorumu kâle dahi almıyorum, almıyoruz.

Bölgemizin gurur kaynağı olmuş bu candan dostlarımıza tek bir şey söylemek istiyorum. Söylenenlere lütfen pek fazla değer vermeyin… Varlığınız bizim için kıvanç kaynağıdır.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here