Kara; “İnsan Haklarının Olmadığı Yerde Demokrasinin Varlığından Söz Edilemez”

0
290

nermin yıldırım kara7İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara; “İnsan Haklarının Olmadığı Yerde Demokrasinin Varlığından Söz Edilemez”

İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla yazılı bir mesaj yayınladı.

10 Aralık 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin kabul edildiğini hatırlatan Kara, ülkemizin de İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni ilk kabul eden ülkeler arasında bulunduğunu kaydetti.

Bu bildirgeyle her türlü ayrımcılığa karşı çıkıldığını, her türlü baskı ve sömürüye karşı toplanma ve örgütlenme hakları tanındığını ifade eden Kara; “Anayasamızın 56. Maddesinde ise bütün bunların daha da ötesine geçilerek “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir” denilmektedir. Bütün bunlara karşın günümüzde insan haklarının ve insanca yaşamın geldiği noktaya bakarsak; her gün yok edilen doğal çevremiz. Termik ve nükleer santrallerle kirletilen havamız, suyumuz, toprağımız! Sendikal hak ve özgürlüklerini kullandıkları için işlerinden olan işçiler. İstemediği çalışma koşullarında can veren emekçiler. Düşünceleri ve bilimsel eğitimleri ellerinden alınan çocuklar, gençler. İnsanlığı yok etme pahasına çıkarılan savaşlar.

Ve dört bir tarafta kol gezen ayrımcılık… Ve yaşam hakkı elinden alınarak göçe zorlanan insanlar… Yok edilen basın özgürlüğü, yoktan bahanelerle hapse atılan yazarlar gazeteciler… İnsan haklarının olmadığı yerde demokrasinin varlığından söz edilemez. Dünyanın birçok yerinde özellikle de Ortadoğu coğrafyasında yaşanan gelişmeler de göstermektedir ki insan hakları evrenseldir ve ikiyüzlülüğü kaldırmaz. Bu nedenle dünyanın en demokratik ve insan haklarına saygılı olduğu varsayılan batı ülkeleri bile Ortadoğu politikaları nedeniyle meşruluklarını yitirme ve insanlığın nazarında mahkûm olma noktasına gelmiştir.

İskenderun Çevre Koruma Derneği olarak tüm yetkilileri, TBMM üyelerini, Sivil Toplum Kuruluşlarını İnsan hakları ihlalleri konusunda daha duyarlı olmaya çağırıyoruz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here