1. Uluslararası Yörük Türkmen Şöleni Coşkuyla Kutlandı

0
312

yörük şöleni1Doç. Dr. Lütfü Savaş Artık Hatay Yörük Türkmen Beyi

Uluslararası Yörük Türkmen Şöleni, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Hatay Yörük Türkmenlerinin katkıları ile Kurtuluş savaşında ilk kurşunun atıldığı yer olan Hatay’ın Dörtyol ilçesinde kutlandı. Uluslararası Yörük Türkmen Şöleni geçtiğimiz hafta sonu Dörtyol Atatürk Anıt alanından geleneksel Yörük Göçü’nün sergilendiği kortej yürüyüşüyle başladı.

Pazar günü saat 10.00’da başlayan şölen gün boyu aralıksız Yörük Türkmen Avşar kültürüne uygun olarak devam etti ve halktan yoğun ilgi gördü. Bu yıl birincisi düzenlenen Yörük Türkmen Şöleni büyük bir coşkuyla kutlandı. Halktan yoğun ilgi gördü. Programın başlamasıyla birlikte birincisi düzenlenmiş olmasına rağmen hiçbir aksaklığa meydan vermeden kesintisiz olarak akıcı bir şekilde devam etti.

yörük şöleni2

Etkinlikte, büyük bir Yörük Türkmen Otağı kuruldu. Yurt dışından gelen konuklar bu otağda ağırlandı. Otağın etrafına serpiştirilen Yörük Türkmen Avşar çadırları güzel bir görsel kompozisyon oluşturdu. Gün boyu Yörük çadırlarında odun ateşinde Yörük kültürüne uygun olarak sıkma, saç böreği yapıldı, konuklara ikram edildi.

Alan girişine yerleştirilen develer çocuklarla birlikte anne ve babaların ilgi odağı oldu. Temsili Yörük göçü düzenlendi. Mehteran takımının gösterisiyle karşılanan konuklar daha sonra gün boyu Aşık Gül Ahmet Yiğit – Mersinli İsmail – Orhan Karabacak’tan türküler dinledi. Son olarak sahne alan Kıraç izleyenlerini coşturdu.

Şölende konuşan Hatay Yörük Avşar Türkmenleri Dernek Başkanı Ünal Kozak; “Yörük obaları derler ki ahlakın, irfanın, nizamın sözcüleri olacağız, kaosun, kargaşanın, karışıklığın fitnenin ya da bozgunculuğun değil. Şimdi bizler bu geleneği yaşatmak için varız. Hangi görüşten hangi düşünceden olursak olalım buraya geldiğimizde tek bir ahit için geleceğiz, o da ahlakın, irfanının, nizamın sözcüleri olma düşüncesidir” dedi.

yörük şöleni3

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da yapılan etkinliğin Hatay ilinin tanıtımına olumlu katkıları olduğundan bahsederek her sene bu coşkunun artarak devam edeceğini belirtti.

Şölene Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Ak Parti Milletvekili Bayram Türkoğlu, CHP Milletvekili Mevlüt Dudu, Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy,  Ak Parti, CHP ve MHP İlçe Başkanları, Vatan Partisi Milletvekili Adayları Emilhan Güçlü, İbrahim Bedir, Sadık Karakaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden 3 Milletvekili, Irak Türkmen Cephesi Temsilcileri, Suriye Türkmen Cephesi Temsilcileri, Yunanistan Batı Trakya Türkleri Araştırma Merkezi Temsilcisi Prof. Dr. Özkan Hüseyin, Doğu Türkistan Sür-gündeki Başbakan Yardımcısı Gayretullah Hızırbek ile Türkiye’deki Yörük Türkmen Dernekleri Başkanlarının büyük bölümü katıldı. Haber: Sedat İskenderoğlu/Dörtyol

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here