Zeka ile Kurnazlık Kavramı

0
1672

“Kurnazlık” hileye yakınlığıyla bilinen çarpık ve karmaşık türden bir davranış biçimidir. Yolları kaygan zeminli ve zikzaklıdır. Kurnazlıkla hilenin genetik yapıları hemen-hemen aynıdır, akraba sayılırlar. Kurnazlık, dolambaçlı ve çetrefilli yollardan hedefine ulaşmaya can atar.

Kimi insanlar kurnazlığa bel bağlar, dalavere çevirmekte pek ustadırlar. Akılları hep şeytanlığa çalışır. Kurnazlıkla geçinen kişinin ağzı iyi laf yapar; lafı evirir çevirir dikkatleri dağıtarak istediği sonuca çabuk ulaşmanın yollarını keşfetmekle meşgul olur.

Kurnaz kişi pusuda bekler, fırsat kollar, gerçek niyetini gizler, her işe bulaşır ve her şeye burnunu sokar. Kurnaz kişi, “sinsizlik, ikiyüzlülük ve düzenbazlık” gibi yöntemleri kullanarak, karşı tarafı şaşırtmadan etkilenmeye çalışır.

Zeka ile kurnazlığı birbirine karıştırmayalım. Her ikisini aynı kefeye koymamak gerekir. Zeka apayrı bir kavramdır. Aklımızı iyi ve doğru kullanmayı sağlar. Doğru ve gerçekleri arayıp yön veren pusulaya benzer.

zeka kurnazlık ile ilgili görsel sonucu

Zeka, hiç akılda olmayan orijinal bir düşünceyi ortaya koyarak insana ilham verme rolüne üstlenir. Zeka yol gösterici ve yönlendiricidir. Zeki kişi iyice düşünür, akıl yürütür, algılar ve ipin ucunu yakalayarak sonuç çıkarmaya çalışır. Zeki kişi, zorlukların üstesinden gelmesini bilir, ilkeli davranır, adımını sağlam atar.

Kurnaz ise günü kurtarma peşindedir, doğru yoldan ayrılır bin bir hileye sapar. Kurnazlar, zekilerin yaratıcılığını, çabuk ve kolay kavrama yeteneklerini taklit etmek suretiyle hazıra konar ve sözde zeki olduklarını çevrelerine yutturma manevralarıyla kendilerini “kabul ettirme” çabası içerisine girerler.

Zeki kişi, sabırlıdır; çeşitli alternatiflerle güçlüklerin üstesinden gelmenin çaresini bulur. Kurnaz ise acelecidir; hazıra konar hile ve aldatmacalarla kendi çıkarları doğrultusunda hareket eder.

Kurnaz geçinenler, kurnazlığı zekaymış gibi pazarlarlar. Günümüzde zeki insanlar ikinci plana atılırken, kurnazlık revaçta günden güne cazip hale geliyor.

Kurnazlığı temsil eden tilki ile zekayı temsil eden yunus balığı arasında karşılaştırma yapıldığında, siz hangisinden yana tercihinizi kullanırsınız?

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here