Yılmaz; “Eksiklikleri Gidermenin Yolu Eğitimden Geçiyor”

0
137

Nuri Üysen Ortaokulunun Açılışı Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz Tarafından Gerçekleştirildi

Hayırsever iş adamı Nuri Üysen tarafından eğitime kazandırılan Nuri Üysen Ortaokulunun açılışı Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Numune Mahallesi’ndeki 32 derslikli Nuri Üysen Ortaokulunun açılışına Bakan Yılmaz’ın yanı sıra Hatay Valisi Erdal Ata, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Ak Parti Hatay Milletvekilleri Fevzi Şanverdi, Orhan Karasayar, Mehmet Öntürk, CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ve davetliler katıldı.

Açılışta konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Fatih Projesi’ni başlattıklarını, akıllı sınıfları kurarak akıllı tahtaları öğrencilerle buluşturduklarını anımsatarak, 1 milyon 430 binin üzerindeki tablet bilgisayarı ücretsiz öğrencilere dağıttıklarını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz eğitimin kilit taşının olmazsa olmazının öğretmen olduğunu vurgulayarak, eğitimden daha öncelikli hiçbir konunun olmadığını belirtti. Eğitimde bir aksama olması halinde her şeyde aksama meydana geleceğinin altını çizen Yılmaz; “Eğitim iyiye giderse her şey iyiye gider. Eğer bugün Türkiye’de gerçekten yapılan iyi şeyler varsa eğitimden. Ama şunu da söylüyoruz, eksik olan ne varsa onun da sebebi eğitimdir, yine o eksikleri gidermenin yolu da eğitimden geçiyor.

Ülkemizi bilgi ekonomisine taşımak istiyoruz. Endüstri 4.0’le buluşturmak istiyoruz. Ne gerek? Eğitim gerek. Türkiye’de demokrasiyi yerleştirmek, kökleştirmek istiyoruz. Çünkü insanların kendisi hakkında sağlıklı karar alabilmesi için mutlaka eğitim şart. Dolayısıyla hem bilgi ekonomisine geçişin, hem de demokrasinin güçleştirilmesi için eğitim olmazsa olmaz unsurdur. Bugün Tüm Türkiye’de 65 binin üzerindeki okulumuzda bir milyondan fazla öğretmenimizle 18 milyona yaklaşan öğrencimize eğitim veriyoruz” dedi.

Yılmaz, Türkiye’nin kızıl elmasının çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkmak olduğunu vurgulayarak, bunu da gerçekleştirmek için eğitimin kalitesini arttırmak gerektiğini söyledi. Eğitimin alt yapısının çözülememesi durumunda eğitimin kalitesinden bahsedilemeyeceğine işaret eden Yılmaz, kaliteli eğitim için olmazsa olmaz unsurlardan birisinin altyapı ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu dile getirdi.

Altyapı eksiğini gidermek için çalıştıklarını belirten Milli Eğitim Bakanı Yılmaz; “Bunun için bütçede kaynak aktarmak lazım. Kendiliğinden herhangi bir eksiklik tamamlanmaz. 2018 hükümet bütçesinden eğitime 134 milyar 727 milyon lira ayırdık. Bu hükümet bütçesinde en yüksek pay. Milli gelirinden yüzde 6,2’sinden fazlasını eğitime ayırıyoruz. Avrupa’da en fazla milli gelirinden eğitime pay ayıran ülke Türkiye’dir” diye konuştu.

Yılmaz, eğitimin öğretmensiz olmayacağına vurgu yaparak, en büyük yatırımı öğretmene yaptıklarını söyledi. Okul, akıllı tahta, tablet, bilgisayar ve kitabın öğretmenle anlamlı hale geldiğini aktaran İsmet Yılmaz; “Eğitimin kilit taşı, olmazsa olmazı öğretmendir. Bizim dönemimizde 584 bin öğretmen ataması gerçekleştirdik. Biz geldiğimizdeki öğretmen sayısı 500 binler civarındaydı. İnşallah bu yıl 25 bin öğretmeni eğitim ailemize katacağız. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı kaliteli eğitimin için aranan unsurlardan biridir. Önceden Türkiye’de 28 öğrenciye bir öğretmen düşüyordu. Hatay’da da böyleydi, Türkiye’de de böyleydi. Şimdi 17 öğrenciye bir öğretmen düşüyor.

Bu rakamlar Kore ile aynıyız, Japonya’yla aynıyız, İngiltere’yle aynıyız ama Fransa’dan da daha iyiyiz. Yine kaliteli eğitim için olmazsa olmaz unsurlardan birisi derslik başına düşen öğrenci sayısının azaltılmasıdır. Bizim dönemimizde 282 bin yeni derslik yapıldı. Derslik başına düşen öğrenci sayısı 36’ydı, 24’e düştü. Kaliteli bir eğitim için olmazsa olmaz unsur olan derslik başına öğrenci sayısında batının seviyesini yakaladık. 2019 yılı sonunda ikili eğitimi de kaldıracağız. Evlatlarımıza çok daha kaliteli nitelik bir eğitim vereceğiz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Önümüzdeki dönemde ilkokul, özel eğitim ve meslek eğitimini de Fatih Projesi kapsamına alacaklarının altını çizen Yılmaz; “Çağımızın yeni dili denilen kodlama derslerini başlattık. Bundan dolayı da tablet bilgisayar yerine klavyeli bilgisayar dağıtmayı planlıyoruz. İstiyoruz ki evlatlarımız daha iyi eğitim alsınlar. Yine kaliteli eğitim için olmazsa olmaz unsurlardan birisi eğitim müfredatının güncellenmesidir. Çağ, teknoloji ve bilgi değişirken siz evlatlarınıza aynı bilgiyi veremezsiniz. Dolayısıyla teknoloji değişirken, bilgi artarken ve değişirken çağa ve bilime uygun eğitimi mutlaka vermek lazım” şeklinde konuştu.

Bakan Yılmaz, 2019’a kadar 5 yaş için okul öncesi eğitimi yüzde 90’a çıkaracaklarını ifade ederek, Fransız Devlet Başkanı’nın zorunlu eğitimin 3 yaşına düşürüldüğünü ilan ettiğini hatırlattı. Yılmaz, kendilerinin şu an 5 yaşı aldıklarını, 2019’da da 4 ve 5 yaşlarını alacaklarını söyledi. Okul öncesi eğitimi önemsediklerini vurgulayan Yılmaz, eğitimde fırsat eşitliğinin değişmez ilke olduğunu anlattı. Okul sütü programdan yaklaşık 6 milyon öğrencinin faydalandığını belirten Yılmaz, geçmişte kendilerine Amerikan süt tozunun dağıtıldığını söyledi.

Türkiye’nin nereden nereye geldiğini görmek için buna iyi bakmak gerektiğinin altını çizen Yılmaz; “Şimdi bizim çiftçimizin üretmiş olduğu sütleri dağıtıyoruz. Hatta eskiden yardım alırken bu konuda şimdi Türkiye yardım ediyor. Başka ülkelerden yardım alan Türkiye’den yardım eden Türkiye’ye geçtik. 6 milyon öğrencimize de kuru üzüm dağıtımı yapıyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından 32 derslikli Nuri Üysen Ortaokulunun açılış kurdelesi kesildi. Bakan Yılmaz, açılış kurdelesini kestikten sonra sınıflarda ders yapan öğrencileri ziyaret edip onlarla sohbet etti. Bakan Yılmaz, daha sonra İskenderun Teknik Üniversitesini ziyaret ederek burada üniversitenin mastır planını inceledi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here