Yerel Yönetimler, Büyükşehir Belediyelerine Devredilmeli

0
41

Türkiye genelinde faaliyet gösteren yerel yönetimlerin genel kısmının çoğu, Büyükşehir Belediyeleri faaliyet sahası içerisinde görevde. Büyükşehir olmayan bölgelerde ise yerel yönetimler görevlerini sürdürme çabasında.

Tam burada büyük bir tezat var. Büyükşehir Belediyelerinin bağlı bulunduğu bölgelerde bulunan ilçelerde, Büyükşehir Belediye Başkanını temsil eden başkan yardımcıları görevde. Ama ilçelerde yerel yönetimleri temsilen başkan, meclis ve yardımcıları da görevde. Büyük şehirde başkan var, meclis var ve il genelinden sorumlu büyük şehre ait ayrı şirketlerde var.

İstanbul’da İSGİ bünyesinde ulaşım, inşaat, çevre-enerji, hizmet ve BT (Bilgi Teknolojileri) alanları olmak üzere beş ana sektörde toplam yirmi sekiz şirket ve toplam 29.502 personel ile İstanbul’a hizmet etmektedir.

Türkiye genelinde, Büyükşehir Belediyeleri bünyelerinde faaliyet gösteren şirketleri tüm Büyükşehir Belediyelerine örnek gösterebiliriz. Anlayacağımız elektrik enerjisi dağıtımı haricinde diğer su, yol, çöp, ekmek, itfaiye, alt yapı, üst yapı, deniz, göl ve nehir üzeri taşımacılık, imar ve her türlü şehrin ihtiyaçlarını gören Büyükşehir Belediyeleri kanunların verdiği yetkilerle görevleri başında.

Yanı başımızda görev yapan, Hatay Büyükşehir Belediyesi ile her gün haşır ve neşiriz. İlimizin her noktasında tabelalarını görüyor ve faaliyetlerine tanık oluyoruz. Kavşaklarda bulunan sinyalizasyon lambalarında dahi onların ismi var.

Hatay Büyükşehir Belediyesi ikinci bölge başkan yardımcısı Taygun Cantürk, İskenderun ve genelinden sorumlu başkan yardımcısı. Kamuoyunda onun yaptığı başarılı çalışmalara hep şahit oluyoruz. Yangın olduğunda o, sel olduğunda o, memleket içerisinde herhangi bir sıkıntı olduğunda o. Peki bunca yükü kaldıran Büyükşehir Belediyesi olduğu halde vatandaşlar neden hala yerel yöneticileri seçiyor ve onlar uğruna milyonlarca lira para harcanılıyor.

Son yıllarda müthiş şekilde bu savurganlığa artık dur denilmeli. Ülke genelinde yerel yönetimle yönetilen yerler, Büyükşehir Belediyelerine görevlerini bırakmalı. Yerel belediyelerde çalışan tüm çalışanların da bağlı olduğu ilin Büyükşehir Belediyesine geçişleri yapılmalı. Bu atılımlar gerçekleştiğinde, ne şiş yanar nede kebap.

Ekonomik kriz nedeniyle ülkemizin zaten başı ağrıyor. Yapılan hizmetlerde, yok burası şuna ait, yok burası bize aittir diye sıkıntılarda oluşmaz. Yazık ve günah bu millete!

Yoktan harcanan ve uçup kül olan hizmetlere mi yanarız yoksa ben bu işi bilirim diye, vatandaşların çektiği acıya mı yanarız bilmiyorum.

Yerel belediyelerin yaptığı görevler çok daraltıldı. Öyle her şeyi ben yaparım sözlerinin lafta kalmasının nedenleri oldukça fazla. Etrafa bakıyorum da yerel belediyelerde, şehrin ara sokaklarının asfaltlaması, kaldırım kenarlarında bulunan ağaçların budanması, kaldırım ve bordur yapımı, zabıta ekiplerinin esnafı denetlemesi, şehrin ışıklandırılması, muhtarlara bilgisayar dağıtımı, bazı kamu binalarının ve bazı okul veya cami tadilatı dışında işleri ve canlılıkları yok. Birde sabah çorbası…

Etraftaki reklâm billboardlarıyla her yer canlı tutuluyor. Şimdiye kadar reklamlar, olduğundan fazla yapılıyor. Nerdeyse her an her gün değişik reklam panolarıyla bitmez tükenmez bir savurganlık almış başını gidiyor. Hangi yöne baksanız günden güne değişen reklamlarla bir şeyler yapılmak isteniliyor.

Şehrin merkezinde gezinen HBB zabıta araçları ve İskenderun Belediyesine ait zabıtalar bir o yanda bir bu yanda. Millette şaşırıyor. Hükümetin bu savurganlığı önlemesi gerekir. Ya eskisi gibi Büyükşehir Belediyesi olmadan yerel belediyeler görevini yapmalı ya da yetkiler her konuda Büyükşehir belediyelerine devir edilmeli.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here