Vekil Dudu; “Adaletin Olmadığı Bir Toplumun Nefes Alması Mümkün Değildir”

0
116

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Avukat Mevlüt Dudu, Yeni Adli Yılın açılması dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Güçler ayrılığının önemine vurgu yapan Milletvekili Dudu; “Güçler ayrılığı, laiklik, sosyal hukuk devleti, hukukun üstünlüğü, adli yargılanma hakkı ve insan hakları Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin temel harçlarıdır. Demokrasimizi, farklılıklarımızı zenginleştirip, birlik mayamızı güçlendirecek “çoğulcu demokrasiye” evrimleştirmeliyiz” dedi.

Cumhuriyetin ancak ve ancak laiklik ile yükselebileceğini kaydeden Milletvekili Dudu; “Türkiye Cumhuriyeti, “liyakat ve laiklik” ayakları üzerinde yükselebilecektir. Bu temel esaslardan sapıldığında ülkemizin gireceği çıkmaz sokağı, 15 Temmuz Darbe girişimi ile en somut şekilde yaşadık. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Alnı secdeye değen herkesi vatansever” kabul ederek, başta yargı olmak üzere orduda, valilik, kaymakamlık, Emniyet ve devletin üst düzey organlarına taşımasının bedelini hep birlikte ödüyoruz. Bu nedenle AKP iktidarının alacağı pek çok ders vardır. Ne yazık ki halen birçok tarikatın bakanlıklarda, devletin üst düzey kadrolarında yuvalandığını, kadrolaştığını, büyüdüğünü üzülerek görüyoruz. İktidarın ders alamadığını, tarikatların yarattığı tehlikeleri halen göremediğini, onları “sivil toplum kuruluşu” gibi algılayarak normalleştirdiğini üzülerek izliyoruz. Bu anlayış yeni FETÖ’ler yaratacaktır” dedi.

Adaletin olmadığı bir toplumun nefes almasının mümkün olamayacağını da sözlerine ekleyen CHP’li Vekil Dudu; “Parlamento’nun ve Anayasa Mahkemesi’nin devre dışı bırakılması, mühürsüz pusulalarla Başkanlık Sistemine geçilmesi, vatandaşın gerçek iradesinin sandığa yansıtılmaması, masum insanların cezaevine atılması ya da mesleğinden çıkarılması nedeniyle Türkiye’de yaşanan adalet sancısını İstanbul’a yürüyerek Adalet Yürüyüşü ile duyurduk. On binlerce vatandaşımızın destek verdiği yürüyüş, İstanbul Maltepe Mitingi’nde, milyonların katılımı ile adalet çığlığına dönüşmüştür. Adaletin olmadığı bir toplumun nefes alması mümkün değildir. Halkımızın adalet çığlığına sağır kalanlar, kendi kazdıkları kuyuya düşecektir.

Liyakatı esas alan, hukukun üstünlüğüne dayanan, laik sistemi kurumsallaştıran, her türlü cemaat ve tarikatı devlet kadrolarından temizleyen yeni bir başlangıca ihtiyacımız var. CHP iktidarında, AKP’nin yarattığı toplumsal ve hukuksal kirlenme; adaletle temizlenecektir. Liyakat, laiklik, güçler ayrılığı ve hukukun üstünlüğü Atatürk’ün hedeflediği Türkiye idealidir. Hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve güçler ayrılığı ilkesinin egemen olduğu laik bir Türkiye umuduyla yeni adli yılın hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here