Ünsal; “Eğitimi Ticarileştirme ve Dinselleştirme Adımlarına Derhal Son Verilmelidir”

0
115

eğitim-sen açıklama7Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal; “Eğitimi Ticarileştirme ve Dinselleştirme Adımlarına Derhal Son Verilmelidir”

Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, 2015-2016 eğitim öğretim yılının sona ermesinin ardından eğitim durumunu değerlendirdi.

Eğitim sisteminin yıllardır çözüm bekleyen en temel sorunlarının, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında daha da arttığını, eğitimde yaşanan çelişki ve eşitsizliklerin giderek derinleştiğini savunan Ünsal; “Milli Eğitim Bakanlığı’nın çözüm üretmekten çok, yeni sorunlar yaratan politika ve uygulamaları nedeniyle eğitim emekçileri, öğrenciler ve veliler bu eğitim öğretim yılında da ciddi anlamda mağdur edilmiştir. 2015-2016 eğitim öğretim yılını, uygulanan ırkçı ve gerici politikalara, okullardaki yandaş yönetici kadrolarına karşı Türkiye’nin köklü liselerinden başlayarak tepkiler yükselmektedir. Yıllardır ülkenin eğitim kurumlarını bilim ve özgür düşünceden uzak yönetmeye çalışan, yasakçı uygulamaları ile gençliği zapturapt altına almaya çalışan düşünceye karşı sesini yükselten ve aydınlık geleceğimiz olan liseli gençler yalnız değildir” dedi.

Dört yıldır uygulanan ve eğitim sistemini çökme noktasına getiren 4+4+4 dayatmasındaki başarısızlığın MEB’i yeniden sistem değişikliği arayışına ittiğini kaydeden Ünsal; “Eğitim Sen’in ve bilim insanlarının başından itibaren sürdürdüğü bütün eleştiri ve itirazlara rağmen hayata geçirilen fakat büyük bir fiyaskoyla sonuçlanan eğitimde 4+4+4 dayatmasının asıl amacının eğitim sistemini “piyasa” ve “inanç istismarı” üzerinden dönüştürmek olduğu kısa süre içinde anlaşılmış bulunmaktadır. 4+4+4 düzenlemesinin uygulandığı son dört yıla ilişkin resmi verilere bakıldığında, eğitimde yaşanan ticarileştirme ve dinselleştirme uygulamalarının nasıl iç içe geçmiş bir şekilde hayata geçirildiği, öğrenci ve öğretmenlerin nasıl bir cenderenin içine sıkıştırıldığı görülmektedir.

Okullarda fiziki donanım ve altyapı sorunları, kalabalık sınıflar, taşımalı eğitim, zorunlu ve “zorunlu seçmeli” din dersi dayatması sürmektedir. Kamusal, bilimsel, demokratik, laik ve anadilinde eğitim hakkının önündeki engeller artarak devam etmiştir. Kamusal eğitimin zayıflatılması, eğitimin tamamen paralı hale getirilmek istenmesi, okullarda cinsiyet, etnik kimlik ve mezhep ayrımcılığına ilişkin uygulamaların sürmesi, ataması yapılmayan öğretmenlerin durumu, ücretli-vekil öğretmen uygulamalarının devam etmesi, eğitim yöneticilerinin siyasi referanslarla belirlenmek istenmesi gibi sorunlar artarak sürmüştür.

Aday öğretmenlerin baskı ve yönlendirmeler ile yandaş sendikaya üye olmaya zorlanması, okullarda ve diğer eğitim kurumlarında yıllardır üvey evlat muamelesi gören ve iş tanımı hala yapılmayan yardımcı hizmetlilerin, kadro bekleyen 4-C’li çalışanların, memur ve teknik personelin sorunları, üniversitelerde yaşanan soruşturma ve görevden almalar, her geçen gün artan akademik, idari sorunlar ve özellikle Eğitim Sen üyelerine yönelik mobbing uygulamaları ve baskılar gibi pek çok sorun geçtiğimiz eğitim öğretim yılına damgasını vuran diğer konu başlıkları olarak öne çıkmıştır” dedi.

Yapılması gerekenlerle ilgili de bazı önerilerde bulunan Ünsal; “Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrımız tüm toplumun ve öğrencilerin geleceğini doğrudan olumsuz etkileyecek politika ve uygulamalara derhal son verilmesidir. Bunun için öncelikle hiçbir öğrencinin not ya da sınav baskısı altında kalmadan, kendi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda, hangi alanda okuyacağına kendisinin karar vereceği bir eğitim sistemi oluşturulmalıdır.

Okul öncesi eğitimden başlayarak eğitim yatırımlarına, ders kitaplarının hazırlanmasından eğitim yöneticilerinin belirlenmesine; sınıf mevcutlarından eğitimin laik, bilimsel ilkeler doğrultusunda verilmesine, demokratik ve kamusal yönünün geliştirilmesine özen gösterilmelidir. Derslik, okul, öğretmen açıklarından eğitimin genel bütçe içindeki payına kadar, eğitimin hemen her alanında köklü bir değişime gereksinim vardır. Kamusal ve bilimsel eğitimin önündeki engellerin kaldırılması için somut adımlar atılmalı, eğitimi ticarileştirme ve dinselleştirme adımlarına derhal son verilmelidir” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here