“Üniversiteye Girişte Adaletsizlik Daha da Artacak”

0
96

CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu, Üniversite Sınavlarında Din Dersi Sorularına da Yer Verilecek Olmasını Değerlendirdi…

Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖK’ün 2013 yılında uygulanacak üniversite giriş sınavında din dersinden de soru sorma kararını değerlendiren CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu; “Bu karar üniversiteye girişte var olan adaletsizliği daha da arttıracaktır” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı bir genelgeyle gayrimüslim çocuklarımızı okullarda din dersinden muaf tuttuğunu, buna rağmen üniversite giriş sınavında bu dersten 13 soru sorma kararı aldığını belirten Av. Mevlüt Dudu; “Bu çok belirgin bir çelişki. Bu çelişkiyi göremeyen kişiler Milli Eğitimimizi yönetiyor. Varın gerisini siz düşünün” diyerek, kararı eleştirdi.

Konu ile ilgili TBMM’ye soru önergesi de veren Milletvekili Av. Mevlüt Dudu, birde açıklama yaparak din dersi sorularının insan ve yurttaşlık haklarına aykırı olduğunu ifade ederek; “Sınav sistemi zaten temelden adalet ve eşitlik ilkelerine aykırı, din dersi soruları ile bu durum daha da kötüleşecektir. Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer Dinçer, bu kararı savunurken diyor ki, “Bu güne kadar Felsefe dersi soruları içinde zaten din dersi soruları soruluyor” Sayın Bakan Felsefe konularından olan “Din Felsefesi” ile Din Bilgisi dersini birbirine karıştırıyor. Bu durum Sayın Bakan’ın derslerle ve konularla ne kadar ilgisiz olduğunun somut göstergesidir. 4+4+4 ile başlayan ve şimdi de din dersi ile devam eden süreç bu şekilde sürdürülmeye çalışılmaktadır. Yapılması planlanan bu değişiklik, AKP Hükümetinin ve Sayın Bakan’ın Adalet ve Eşitlik anlayışını da açıkça ortaya koymaktadır” diye konuştu.

Din Dersinden Muaf Tutulanlara Hangi Dinle İlgili Sorular Sorulacak?

Önümüzdeki yıl yapılacak olan Üniversite giriş sınavlarında sorulacak olan 13 din dersi sorusunun, gayrimüslim gençlerin yarışa en baştan 13 soru geride başlamaları anlamına geldiğini kaydeden Milletvekili Dudu, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından yazılı olarak cevaplandırılmak üzere meclise soru önergesi sundu. CHP’li Vekil Dudu önergesinde şu soruları sordu;

“1-Din dersinden genelgeyle “muaf” tutulan Süryani, Ermeni, Rum ve Musevi çocuklarına, hayatlarını şekillendirecek olan üniversite sınavında, hangi dinle ilgili sorular sorulacaktır? Kabul ettikleri dinle mi ilgili, yoksa herkese İslamiyet’le mi ilgili sorular sorulacaktır? 2-Herkese genel İslamiyet’le ilgili sorular sorulmasını doğru buluyor musunuz? 3-Yapılması planlanan bu uygulama eşitlik ve adalet ilkelerine uygun mudur? 4-Planlanan bu uygulama Anayasa ve İnsan hak ve özgürlükleri açısından değerlendirilmiş midir? 5-Sınav sisteminin din dersi soruları ile getireceği adaletsizliği gidermek için acilen neler yapmayı planlıyorsunuz?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here