Uğur Mumcu Katledilişinin 27’ci Yılında Anıldı

0
167

Mansuroğlu; “Doğru Bildiği Yolda Şaşmadan, Sapmadan Yürüdü ve Yiğitçe Öldü”

Cumhuriyet Halk Partisi İskenderun İlçe Örgütü, gençlik kolları tarafından düzenlenen programla vefatının 27. yılında Araştırmacı-Gazeteci, Yazar Uğur Mumcu’yu andı.

İlçe binasında bir araya gelen partililere hitaben kısa bir açılış konuşması yapan CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu; “27 yıl önce sevgili Uğur Mumcu alçakça, acımasızca, hunharca, güpegündüz bombalanarak öldürüldü. Her geçen gün Uğur Mumcu’yu daha büyük sevgi ve saygı ile anıyor, daha engin özlemle arıyoruz. 68’lerin açık alnı, okunaklı orta boylu dev adamı Uğur Mumcu’nun yüreğimizdeki yeri dolmadı, basındaki ve toplumdaki yeri doldurulamadı.

Uğur Mumcu, önemli bir araştırmacı gazeteci, yılmaz, usanmaz, gözüpek bir devrimci, bir laik aydın yazar, bir demokrasi ve hukuk savaşçısıydı. Coşkulu ve ödünsüz bir Atatürkçüydü. Doğru bildiği yolda şaşmadan, sapmadan yürüdü ve yiğitçe öldü. “Devletin devlete insanın insana kulluğunu yok etmek için…

Uyan Gazi Kemal Uyan” diyen Uğur Mumcu’nun ve onun esin kaynağı Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda sapmadan yürüyeceğiz. Rayından çıkartılmaya, ilkeleri esnetilip yozlaştırılmaya çalışılan Atatürk’ün partisine ve onun ilkelerine her zamankinden daha fazla sahip çıkacağız.

Memleketimizdeki kararlı, dirençli, bilinçli, Atatürkçü, devrimci, demokrat, laik dostların tekrar başı sağ olsun. Kendisinin aziz ruhu önünde saygı ile eğilirken O’nu, yıllar önce söylemiş olduğu bu sözlerle anmak istiyorum; “Kendine Atatürkçü diyen insan; emperyalizme ve kapitalizme karşı koyar, uşak olmaz! Kuvayi Milliye ruhuna sahip olur. Emperyalizme ve kapitalizme karşı halkı örgütler ve başı dimdik olur. Tam bağımsızlık ilkesinden söz eder. Atatürk devrimleri için inkılap demez ‘devrim’ der!” şeklinde konuştu.

Mansuroğlu konuşmasının sonunda, Gaffar Okkan, İsmail Cem, Rahşan Ecevit, Kamer Genç ve Ali Aktaş’ı da rahmetle andıklarını söyledi.

Daha sonra söz alan CHP İskenderun Gençlik Kolları Başkanı Hurşit Mursaloğlu da, Uğur Mumcu’nun ülkemizin bugün içinde bulunduğu durumu yıllar öncesinden gördüğünü, cemaat yapılanmasının üstüne gittiğini, araştırmacı gazeteci ve aydın kimliği ile siyasetçileri ve halkı uyardığını hatırlatarak; “Uğur Mumcu devlet içindeki çeteleri, devletin tüm kurumlarına sızan tarikatları, kamunun kaynaklarını tüketen yolsuzlukları yıllar önce karşımıza ilk çıkaranlar arasındaydı. Bugün onun işaret ettiği tehlikeler birer birer karşımıza dikildi. Onun katledilişi, saptamalarında ve düşüncelerinde, gerçeğine kadar yaklaştığının en açık kanıtıydı. Mazlumların safında, emperyalizme ve yerli işbirlikçilerine karşı mücadeleyle geçen kısa ama onurlu bir yaşamdan bugün içinde alınacak dersler vardır. Uğur Mumcu, sınırlarını Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesinin, Atatürk ilkelerinin ve çağdaş değerlerinin çizdiği bir kavganın öncülerindendi.

Kendisini ‘Ben Atatürkçüyüm, cumhuriyetçiyim, devrimciyim, anti-emperyalistim, tam bağımsız Türkiye’den yanayım, özgürlükçüyüm, insan haklarının savunucusuyum, yobazların, vurguncuların, işbirlikçilerin düşmanıyım’ diye tanımlayan ve hayatını bu değerlere adayan Uğur Mumcu, o yıllardan bu yıllara yazdıkları ve söyledikleri ile zamana meydan okuyan, bugün dahi ardında bıraktığı eserleri ile halkı için hukuk devleti, Cumhuriyet, adalet ve demokrasi mücadelesi veren büyük bir devrimci ve aydındır. Bir halk kahramanıdır.

‘Bir gün mezarlarımızda güller açacak ey halkım, unutma bizi. Bir gün sesimiz, hepinizin kulaklarında yankılanacak ey halkım, unutma bizi’ diye bugünlere ve bizlere seslenen Uğur Mumcu unutulmadı, unutulmayacak.

Sesi eserleriyle hep kulaklarımızda yankılanacak. Ve bugünde Cumhuriyet, demokrasi, hukuk devleti mücadelemizin kılavuzu onun söyledikleri, azmi ve inancı olacaktır. Katledilişinin 27’inci yılında demokrasi şehidimiz Uğur Mumcu’yu, katledilişinin 19. yılında Şehit Emniyet Müdürümüz Ali Gaffar Okan’ı ve eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem’i vefatının 13. yılında saygı ile anıyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından partili gençlerden Berfin Taylan ve Sercan Gönüllü tarafından Uğur Mumcu’nun özgeçmişi şiirler ve gitar dinletisi eşliğinde okundu. Reşit Polat, Ufuk Dönmezer ve Bengü Gül tarafından gitar eşliğinde ‘Uğurlar Olsun’, ‘Yiğidim Aslanı Burada Yatıyor’, ‘Güzel Günler Göreceğiz’ ve ‘İzmir Marşı’ seslendirildi. Şarkılara partililerde eşlik etti. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here