“Türkiye İnsan Haklarından Fedakarlık Yapıyor, Kadınlar Kaybediyor”

0
141

selin-sayek-boke-17CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, Hafta sonu İskenderun’daydı…

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, geçtiğimiz haftasonu İskenderun ve Antakya’da düzenlenen panellere katılarak partililerle bir araya geldi. İlk olarak CHP Hatay İl Kadın Kolları tarafından Hatay Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen ‘Dünden Bugüne Kadın ve Ekonomi’ konulu panele katılan Böke, Türkiye’nin özgürlüklerini, demokrasisini kaybettiğini ve insan haklarından her gün biraz daha fedakarlık yaptığını belirterek; “Bugün yeniden inşa edilmeye çalışılan Türkiye düzeninde esasen en çok kaybeden kadınlardır. Türkiye demokrasiyi kaybediyor” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün, Cumhuriyeti yanındaki kadınlarla inşa ettiğini hatırlatan Böke; “Türkiye insan haklarından her gün biraz daha fedakarlık yapıyor. Ama bilin ki bunun için en çokta biz kaybediyoruz. Bugünün Türkiye’sini inşa etmiş olan Atatürk’ün değerlerini iliğine kadar hisseden cumhuriyet kadınları kaybediyor. O yüzden de bize çok büyük bir mücadele ve görev düşüyor. Şunu da biliyoruz ki böyle mücadeleler asla tek başına kazanılamaz. Atatürk’ün inşa ettiği Türkiye Cumhuriyeti’ni, Atatürk vizyonuyla ama arkasında yüz binlerle inşa etti. Unutmayın ki Atatürk yanındaki kadınlarla bu Cumhuriyet’i inşa etti. Kadınları sadece o inşa sürecinin bir ortağı olarak görmedi. Bu Türkiye’yi teslim edeceği paydaşı olarak gördü. Bundan sonrada bize düşen görev paydaş olduğumuzu yüksek sesle anımsatmak ve yaşatmaktır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Kadınların daha özgür, cumhuriyetçi, demokrat bir Türkiye’nin mücadelesini her gün hayatları içerisinde verdiklerini aktaran Böke; “Aksi takdirde bizi yalnız hissettirmek isteyen, bizi yalnızlaştırarak Türkiye’yi başka bir yere taşımak isteyen bir siyasi zihniyet var karşımızda” diye konuştu.

selin-sayek-boke-18

Kadınların olmadığı siyaset içerisinde yarınlardan da söz edilemeyeceğini vurgulayan Selin Sayek Böke; “Bugün yeni bir siyasete ihtiyacı var Türkiye’nin. Bu yeni siyasetin içerisinde sadece seçme değil, seçilme hakkı da olduğunu hatırlayan kadınlara ihtiyacı var Türkiye’nin. Sandık değil, demokrasi. O sandıktan seçtiklerimizle birlikte çalışmaktır demokrasi. O zaman kadını sadece bir oy potansiyeli olarak değil, sadece erkeklerin seçilebilmesi için kapı çalan bir ortak değil. Beraber seçime girilen, beraber masanın etrafında çalışılan ve beraber bir Türkiye inşa edilen bir paydaş olarak görmek gerekiyor. Bunu önce biz kadınların görmesi gerekiyor” dedi.

Panele, Böke’nin yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman, CHP İl Başkanı Mehmet Güzelmansur, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Filiz Haksöz ve çok sayıda partili katıldı.

“Gençler Yoksa Mücadeleyi Kazanamayız”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Doç. Dr. Selin Sayek Böke, daha sonra Hatay programı kapsamında, Arsuz Atatürkçü Düşünce Derneği Gençliği tarafından İskenderun Belediye Kültür Sarayı’nda düzenlenen ‘Dünden Bugüne Gençlik’ paneline de katıldı.

Dünden Bugüne Gençlik buluşmasının 16 Temmuz olarak planlandığını ve 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle ertelendiğini hatırlatan Böke, gerçek demokrasinin o gece darbeyi yendiğini kaydetti. Böke, darbe gecesi mücadeleyi farklı anlayışlarla taşıyan 4 siyasi partinin bir araya geldiğini ve gerçek bir demokrasi gösterisiyle ortak bir bildirgeye imza attığını hatırlattı.

Darbeyi başarısız kılan ikinci faktörü özgür basının oluşturduğunu vurgulayan Böke; “O zaman bize düşen ikinci mücadele alanı basını özgür kılmak için bir toplumsal baskı yapmaktan geçiyor. Basını korkuyla susturmuş olanlara karşı ‘susmayın’ diyecek kadar onların yanında duran bir mücadele gücüne dönüşmemiz gerekiyor. Eğer susturulmuş bir basın varsa susmayanı desteklemeyi de bizim için bir görev haline getiriyor” şeklinde konuştu.

selin-sayek-boke-19

Siyasetin yeniden tanımlanmasını, birleştiren bir siyasete ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekleyen Böke; “Böyle bir siyaset siyasi partilerden beklenmeyecek kadar kıymetlidir. Siyaseti bizim kurtarmamızı beklemeyin. Bizim topluma, muhalefetin toplumsallaşmasına, siyasi partileri zorlayan, iten bir toplumsal güce ihtiyacımız var. Siyasi partiler bunda öncü olmalılar, ödenecek bedeli siyasi partiler ödemeliler. Bunda tereddüt yok. Ama o siyasi partilerin arkasında kocaman bir toplumsal kitle, muhalefet yoksa eğer, hepimiz korkmuş, işi başkasının yapmasını bekliyorsak o zaman bu mücadele kazanılamaz” dedi.

Yeni siyasetin içinde gençlerin varlığının belirleyiciliğini vurgulayan Böke, bugünkü toplumsal muhalefeti ancak gençlerin inşa edebileceğini söylerken; “Bugün gençlere onların sandığından daha çok ihtiyacımız var. Siz yoksanız biz bu mücadeleyi kazanamayız” dedi.

Ülkede rejim değil demokrasi sorunu olduğunu vurgulayan Böke; “Türkiye´de bir rejim sorunu yok. Türkiye´de demokrasi eksikliği, ekonomik zorluklar, işsiz gençler, eğitim politikaları reformlarla altüst edilmiş binlerce okul var. Bize düşen görev başkanlığı konuşmak isteyenlerin karşısına dikilip, başkanlığı değil bizim için önemli olan meseleleri konuşmak istediğini söylemekten geçiyor. Okul bahçelerinde laik, bilimsel ve Atatürkçü eğitim istiyorum diyen gençlerle, o gençlerin yanında duran velilerle ve onların yanında duran siyasetçilerle kazanılacak. Aksi takdirde Türkiye bugün AKP tarafından içine itildiği vasatlıkla yüzyıllarını geçirebilir” şeklinde konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here