Türkiye ile Kosova Arasında Bilimsel İşbirliği İçin İlk Adım Atıldı

0
118

Kosova Cumhuriyeti Hükümeti Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar, beraberindeki heyet ile birlikte İskenderun Teknik Üniversitesi’ni ziyaret etti.

Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, yükseköğretimdeki işbirliği fırsatlarını değerlendirmek üzere İskenderun Teknik Üniversitesi’ni (İSTE) ziyaret etti. Ziyarette, Bakan Mahir Yağcılar’a Türk Kızılayı Genel Başkan Vekili Ercan Tan, Kosova Kızılhaç’ı Prizren Şube Başkanı Buyar Mufti, Türk Kızılayı İskenderun Şube Başkanı Ümit Günay ve Türk Kızılayı Eskişehir Şube Başkanı Yüksel Gergin ve ilgili kuruluş temsilcilerinden oluşan geniş bir heyet eşlik etti.

Kosova Kızılhaç’ı Prizren Şube Başkanı Buyar Müfti ve Türk Kızılayı İskenderun Şubesi’nin gerçekleştirdiği kurumlararası Kosova-Türkiye kardeşliği ve işbirliği kapsamında Hatay’a bir dizi ziyaret gerçekleştiren Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, amaçlarının Türkiye ile Kosova arasındaki ilişkileri ve işbirliğini her alanda olduğu gibi yükseköğretim alanında da geliştirmek olduğunu söyledi.

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ise Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ve beraberindeki heyetin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki ülkenin geçmişe dayanan sosyal ve kültürel bağlarının bugün de devam ettiğini belirterek, kendilerini İskenderun’da İSTE’de ağırlamaktan onur duyduklarını söyledi. Üniversitelerarası işbirliğinin önemine dikkat çeken ve Kosova’da bulunan Üniversitelerle işbirliğine her zaman hazır olduklarını ifade eden Prof. Dr. Türkay Dereli, özellikle Prizren ve Mitrovica Üniversiteleri ile öğrenci ve akademisyen değişimleri ve diğer alanlarda yapılabilecek işbirliği ile ilgili çalışmaların başlatıldığını ve ilk adımın böylece atıldığını belirtti. Ziyarette, bu üniversiteler ile “madencilik” ve “turizm” alanında işbirliği yapılması kararlaştırıldı. Ayrıca, Kosova’da üretilen ürünlerin fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunmasında İSTE Teknoloji Transfer Ofisi ile işbirliği yapılabileceği kaydedildi.

Ziyaret sonunda; İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ile Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar birbirlerine günün anısında sembolik hediyeler takdim ettiler.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here