Türkiye Bakliyat İhracatının %78’i AHBİB’den

0
1

Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB), Temmuz ayında da bakliyat ihracatında liderliği elinden bırakmadı ve Türkiye geneli toplam bakliyat ihracatının %78’i AHBİB tarafından gerçekleştirildi.

Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü Türkiye geneli sektör ihracatı geçen yıl aynı döneme kıyasla %3 artış göstererek 547,2 milyon dolar olarak gerçekleşti. Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, 2019 yılı Temmuz ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; sektörün bu dönemde Türkiye toplam ihracatındaki payının % 3 olduğunu söyledi.

Ülkelere göre ihracat rakamlarını da ele alan Arslan; “Irak, en fazla sektör ihracatı gerçekleştirilen ülke konumunda. Irak’a Temmuz ayında % 19’luk pay ile 101,5 milyon dolar değerinde sektör ihracatı gerçekleşti. Irak’ı Suriye ve Birleşik Devletler  % 7 ve % 5’lik pay ile takip etti” dedi.

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Olarak Ülke Geneli Sektör İhracat Payımız %15

Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin aylık sektör ihracat rakamlarına da değinen Arslan, 2019 yılı Temmuz ayında 81,9 milyon dolarlık Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatı gerçekleştirdiklerini ve ülke geneli Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatındaki payın  % 15 olduğunu belirtti.

En Fazla İhracat Yapılan Ürün Grubu Pastacılık Ürünleri

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2019 yılı Temmuz ayı değer bazındaki ihracatını ürün gruplarına göre inceleyen Arslan, 81,9 milyon  dolarlık sektör ihracatı içerisinde, pastacılık ürünlerinin 24,5 milyon dolarlık değeri ve % 30’luk payı ile ilk sırada yer aldığını belirtti. Arslan; “Sektörde 8,6 milyon dolarlık ihracatıyla “tatlı bisküvi ve gofretler” toplam ihracatın %11’ini oluşturarak ilgili dönemde en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürün olmuştur. Ülkelere göre incelendiğinde ise, 2019 yılı Temmuz ayında Suriye,  %16’lık payı ve 13,4 milyon dolarlık ihracat değeri ile ilk sırada yer almıştır. Ardından, 10,3 milyon dolarlık ihracat değeri ve %13’lük payı ile Irak gelmektedir” dedi.

Türkiye geneli hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı 2019 yılı Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yıla göre %4 oranında artış göstererek 3,7 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Alt ürün grupları bazında incelendiğinde ise % 27’lik payı ve 1 milyar dolarlık değeri ile pastacılık ürünleri ilk sırada yer almaktadır. Pastacılık ürünleri grubunda en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürün ise %9’unu oluşturan “tatlı bisküvi ve gofretler”dir. Ürün grupları bazında pastacılık ürünlerinin ardından 801 milyon dolar ihracat değeri ve % 21’lik payıyla değirmencilik ürünleri gelmektedir.  Ocak-Temmuz döneminde en çok ihracat yapılan ülkeler ise sırasıyla Irak, Suriye, Yemen, Birleşik Devletler ve Suudi Arabistan olmuştur.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here