Tümkaya; “Ortaya Bir Eser Çıkarmak Müthiş Bir Şey. Peşini Bırakmayın!”

0
111

Ressam-Yazar, aynı zamanda gazetemiz köşe yazarlarından Yasemin İlmiye Tümkaya, resim serüvenini anlatırken, farklı tekniklerde yaptığı çalışmaları da anlattı. Üretmenin önemine vurgu yapan Tümkaya, resme meraklı gençler, sabır göstererek bu işle ciddi olarak ilgilenmelerini tavsiye ederek; “Çalışmak, üretmek ve sonunda ortaya bir eser çıkarmak müthiş bir şey. Mutlaka peşini bırakmasınlar” dedi.

Son yaptığı taş mozaik çalışmasının yapılış aşamalarını anlatan Tümkaya; “Çalışmamızın en altında bir file var. Orijinal resmi koyuyoruz filenin üzerine. Sonra özel yapıştırıcısıyla taşları teker-teker yerleştiriyoruz. Tabi önce taşları istediğiniz boyutta kırıyorsunuz, bu da biraz güç istiyor. Bende erkek bir arkadaşımdan yardım aldım. Yapmaya başlayınca ve resim yavaş-yavaş şekillenince siz de zevk almaya başlıyorsunuz. Bir taş mozaik tabloyu yaklaşık bir ay içerisinde tamamlıyorum” diye konuştu.

Resim eğitimi aldığını ve ‘ebru’ ile resim yapmaya başladığını söyleyen Tümkaya; “Ebru çalışmalarım, yağlı boya, sulu boya, kara kalem çalışmalarım var. Mozaik çalışmasını yağlı boya ile de yapıyorum. Aslında o daha zor ama güç istemiyor en azından.

Ebru’nun Yeri, Benim İçin Çok Farklı!

Resim benim yaşam biçimim, en büyük mutluluğum ama en çok Ebru çalışmalarında büyük keyif alıyorum. Hepsinden ayrı-ayrı keyif alıyorum elbette ama Ebru’nun yeri çok başka. Normalde klasik Ebru, kitre ve öd karıştırılarak yapılır ama ben yağlı boya ile de yapıyorum. Bu benim ürettiğim bir teknik. Resim eğitimi aldım ve 20 yılı aşkın bir süredir resim yapıyorum. Ebru konusunda Rotary Meslek ödülünü de aldım, o yüzden Ebru’nun yeri benim için çok başka.

Hep bir arayış içindeyim, hep aynı şeyler olsun istemiyorum. Mesela Hat çalışmayı da seviyorum. Taş mozaik yaptım ama bir daha yapmam herhalde, çünkü hem güç istiyor hem de yapıştırıcısı alerjime hiç iyi gelmiyor. Yağlı boya mozaik de çok keyifli” şeklinde konuştu.

Satmıyorum, Genelde Bağışlıyorum

Pandemi sürecinde, özellikle yasakların yoğun olduğu dönemde, gece gündüz çok sıkı çalıştığını söyleyen Tümkaya, şu anda 50-60 eserinin hazır olduğunu ve yapmaya devam ettiğini kaydetti. Pandemi koşullarına bağlı olarak en yakın zamanda yeniden bir sergi açmayı planladığını ifade eden Tümkaya, bugüne kadar beş tane sergi açtığını hatırlattı. Tabloları için ‘evlatlarım’ diyen Tümkaya; “Tablolarımı satmak zor geliyor, satmıyorum, genelde bağışlıyorum” dedi.

Aynı zamanda köşe yazarlığı da yapan Tümkaya, öykü ve resimli çocuk kitapları da yazdı. Tümkaya elinde çok sayıda çocuk öykü kitabı olduğunu da ifade ederek, isteyen okulların kendisiyle irtibata geçerek kitapları kendisinden alabileceklerini söyledi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here