Temelli; “Kayyumları Süpürüp Atacağız”

0
99

HDP Eş Başkanı Temelli, İskenderun’da Partililerle Buluştu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Sezai Temelli, Milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz ile birlikte dün İskenderun ilçe örgütü ve basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Emirgan Kafe’de basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Temelli ilk olarak, Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder’in cezalarının İstinaf Mahkemesi tarafından onanmasına değindi. Bu mahkeme kararını kabul etmediklerini, kendileri için bu kararın ‘yok’ hükmünde olduğunu vurgulayan Temelli; “Dün İstinaf Mahkemesi’nin İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesinin Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder ile ilgili vermiş olduğu kararı onaylaması kabul edilebilir bir karar değildir. Zaten 26. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılama sürecinde yargılamanın usulü anlamında da birçok usulsüzlüğe, hukuksuzluğa, yasa tanımazlığa daha imza atmış bir mahkemedir. Bu mahkemenin almış olduğu geçerliliği tartışılan kararın İstinaf mahkemesince onaylanması da tarafımızca kabul edilebilir değildir, yok hükmündedir. Bu kararın arkasında yatan, bu kararı bu kadar alelacele gündeme getiren mesele Cumhurbaşkanının açık talimatıdır.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk halinin sonlanması yönünde verdiği kararı, Cumhurbaşkanı tanımadığını dile getirmiş ve gereğinin yapılacağını söylemişti. Açıkça talimat vermişti yargıya. Uzun süredir Türkiye’de yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını yitirdiğini dile getirdik, bununla ilgili birçok örnek hukuk dışı kararı deşifre ettik ama bu denli açık talimatla ilk defa karşılaştık. Kamuoyunun gözü önünde verilmiş talimatın gereği dün yerine getirildi.

Biz bu kararı tanımıyoruz. Adalet yok sayılmıştır. Adalet mahkeme salonlarından dışlanmıştır. O adalet bir gün o mahkeme salonlarına geri dönecek ve geri döndüğünde bu suça ortak olan, bu suçu işleyenler muhakkak o adaletin var olduğu mahkeme salonlarında yargılanacaklar, hesap verecekler. Bugün bu suça bu ülkenin yargıçları da ortak olmuştur. Bu ülkenin yargıçları artık bir partili gibi hareket etmekte, Parti Genel başkanlarından aldıkları talimatları hayata geçirmektedir. Ülkemiz içinden çıkılmaz hukuk garabetinin yaşandığı bir ülkeye dönüşmüş durumdadır. Bu ülkenin büyük bir ayıbıdır, utancıdır. Bu ayıptan hep birlikte kurtulmamız lazım. Hep birlikte kurtulmak için bu adalet mücadelesine güç katmamız lazım. Faşizme karşı, faşist mahkemelerine karşı hep birlikte yan yana durarak adalet talebimizi çok güçlü bir şekilde açığa çıkarmamız, bu mücadelenin yanında olmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Gerçekleştirilecek yerel seçimler hakkında da konuşan Temelli, yerel seçimlerde kazanabileceklerini düşündükleri yerde aday çıkaracaklarını, tek başlarına kazanamayacakları yerlerde ise ittifak kurabileceklerini ifade ederken; “Haksız Hukuksuz uygulamalara karşı çıkmazsak, bu adaletsizlik gelir herkesi bulur, herkesi bu dipsiz kuyunun içine iter. Buna son verme zamanıdır. Bunu durdurma zamanıdır. Yerel seçimler bu anlamıyla çok büyük önem arz etmektedir. Yerel seçimlere giderken aslında sadece belediye başkanlarını, sadece Belediye meclis üyelerini seçmeyeceğiz hep birlikte büyük bir demokrasi mücadelesi vereceğiz, bu gidişata hep birlikte dur diyeceğiz. Bu rejimin dayatmalarına, bu tekçi anlayışa, bu otoriter rejime hep birlikte dur diyeceğiz.

Bütün buluşmalarımızda bu büyük demokrasi mücadelesine güç katmak için HDP üzerine düşen sorumluluğu almıştır. Davetlerinde de herkesi bu mücadeleye çağırmaktadır. Az bir süre kaldı, 4 ay sonra yerel seçimlere gideceğiz. Bu seçimler için biz bu ülkeye bir söz verdik. Dedik ki bu ülkeyi bu kayyumcu zihniyetten kurtaracağız. Nerede kayyum varsa süpürüp atacağız. Türkiye’nin her yerinde bu zihniyetten, bu tekçi anlayıştan, yolsuzluktan beslenen anlayıştan hep birlikte kurtulacağız. Kurtulmak için ne yapmamız gerekiyorsa onu gerçekleştireceğiz. Demokrasi cephesini büyütmek için ne gerekiyorsa onun gereğini yerine getireceğiz” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here