Teknoversite’den Bir “TeknoGirişimci” Daha Çıktı!

0
87

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü’nde çalışan Dr. Öğretim Üyesi Abdullah Çalışkan’ın “Yeni doğan bebekler için hipodermi cihazı tasarlanması ve etkinliğinin test edilmesi” başlıklı projesi, TÜBİTAK BİGG (Bİreysel Genç Girişim) programı kapsamında; TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ desteği almaya hak kazandı.

Günümüzde yaklaşık olarak her bin doğumun en az ikisinde görülen Hipoksik İskemik Ensefalopati (HIE) bebek doğumlarında karşılaşılan ve birçok bebeğin yaşamını kayıp etmesine ya da ağır engellik tablolarının ortaya çıkmasına sebep olan bir sağlık sorunu.

HIE beyine ulaşan kan miktarının azalması veya bu kanın oksijen açısından yetersiz olması sonucu ortaya çıkan bir durum. Eğer bebek doğumdan kısa bir süre içinde tedaviye edilmezse, HIE beynin neredeyse tüm mekanizmasını bozarak, hayati bölgelerin ciddi ölçüde zarar görmesine geri dönüşümsüz olarak sebep oluyor. Yeni doğan bebeklerde görülen, HIE’nin bilinen tek ve en etkili tedavi yöntemi ise hipodermi, yani bebeğin vücudunun kontrollü bir biçimde soğutulması.

Bu problemin çözümü için kullanılan mevcut cihazların ülkemizde sayıca son derece yetersiz ve çok pahalı olması büyük bir problem. TÜBİTAK Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı kapsamında 4594 girişimci arasından destek alan 146 projeden birisi olmaya hak kazanan Dr. Öğretim Üyesi Abdullah Çalışkan’ın “Yeni doğan bebekler için hipodermi cihazı tasarlanması ve etkinliğinin test edilmesi” başlıklı projesi ile yerli, özgün ve ekonomik açıdan avantajlı bir hipodermi cihazı geliştirilecek.

Proje yürütücüsü Dr. Öğretim Üyesi Abdullah Çalışkan, projesinin hayata geçirilebilecek olmasından duyduğu mutluluğu şu sözlerle ifade etti:

“Bu projenin gerçekleşmesi için destek veren TÜBİTAK’a teşekkür ederim. Bunun yanında değerli desteklerinden dolayı başta İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli’ye, İSTE Biyomedikal Mühendisliği bölümü öğretim üyelerine, Prof. Dr. Fadıl Vardar ve SANKO Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyelerine ve İSTE-TTO ve TARGET-TTO çalışanlarına desteklerinden dolayı teşekkür ederim. Ayrıca projede danışman olarak yer alan SANKO Üniversitesi Öğretim Üyesi Neontolog Doç. Dr. Y. Ünal Sarıkabadayı, İzmir Demokrasi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Zeynel Abidin Çil ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Hasan Badem’e teşekkür ederim.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here