Takım Nasıl Oluşur (2)

0
39

Değerli okurlarım, bir futbolcu düşünün ki; kumaşı güzel, top ayağına yakışıyor ve de spor ahlakı da iyi. Takıma alışması zaman alacak, takım arkadaşlarıyla daha bir süre anlaşmakta zorlanacak. Ancak, o futbolcu mevkisinin en iyisiyse, takıma çok şeyler kazandıracağı umuluyorsa, herkesin ilgi odağı olur. Yönetimin de, teknik direktörün de ve hatta taraftarın da konusu haline gelir. Yeri gelmişken söylemekte yarar var. Teknik direktörlük kolay bir iş değildir. Onların da uymaları gereken koşullar bulunmaktadır, yazımızın akışı içinde sizlere sunacağım.

Sporcuların, sportif açıdan varabilecekleri limitlere iyice yaklaşıldığı bir yandan savunulurken, diğer yandan da aşılamayacağı sanılan bütün sınırlar zorlanıyor ve hatta aşılıyor da… Günümüzde, binlerce bilim adamları, belli başlı antrenörler, bütün gün mesai sarf ederek sporcuları her seferinde yüksek performansa götürecek yol haritasını bulmayı amaçlıyorlar.

Ancak, yüksek performansın oluşum şartları tam olarak keşfedilmiş değil. Bazıları biliniyor gibi, çözümlenmiş gibi gözükse de, aslında hiç de öyle değil. Daha aşılacak çok engeller, kat edilecek çok yollar var. İnsanlar (bilim adamları) çevre ile çok yönlü ve karmaşık bir iletişim içerisinde olduğu için, özellikle takım sporlarında istikrarlı olarak yüksek verim üretmekte çok karmaşık çalışma da çok zaman kaybına neden oluyor.

Günümüz sporlarında, konumuzla doğrudan ilgili olarak futbolun, birçok alanında pozitif olarak kanıtlanabilen ve birer uygulama standardı haline gelmiş bilgi üretildiği halde, Takım Olmak, Takım Oluşturmak, Takım Ruhu Kazanmak çözümlememiş gizemler içeriyor.

Bütün spor dallarında olduğu gibi, sektör konumundaki futbolda, büyük paralarla bir araya getirilen kadrolar başarısız olabiliyor, zayıf olduğu ya da mütevazı bir kadroya sahip olan takımlar güçlü rakiplerini yenip zirveye oynayabiliyorlar…

Konuya şu şekilde de yaklaşabiliriz. Oynadığı takımda başarılı ve pozitif futbol sergileyen ve değerini arttıran bir oyuncu, başka bir takıma transfer olduğunda, gösterişli ve parlak oyununu yitirip adeta sıradanlaşıyor. Genel olarak, bu söylediklerim çoğu zaman gerçekleşir ve bununla beraber bu istemeyerek de olsa bu söylediklerimizin tersi de olabiliyor.

Mütevazı futboluyla gittiği takımda harikalar yaratıp kendinden söz ettirebiliyor. Her geçen sezon futbolunun üstüne koyduğunda da, kendisi içinde, başkaları içinde kullanılmayan “STAR” veya “YILDIZ” gibi kavramlarda onu anlatan bir lakap oluyor. Yüksek performansı yakalayan yol, bize göre disiplinli ve çok çalışmaktan geçiyor. Fakat biz yine de temkinli olmak zorundayız. Çünkü futbolun birçok alanında pozitif olarak kanıtlanabilen, birer uygulama standardı haline gelmiş bilgi üretildiği halde, takım olmak, takım oluşturmak çözümlenmemiş gizemler içermektedir. Yarın devam edeceğiz.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here