Sporda Moral Motivasyon (2)

0
31

Değerli Okurlarım, futbolu bir zincire benzetebiliriz. Halkalardan birisinin noksanlığı ya da kopması onu zaafa uğratır, başarıyı ters yönde etkiler. Şunu demeye çalışıyorum. Sistem, taktik, teknik her şey var da takımın kondisyonu zayıf. Dayanıklılık yeterli değilse, o zaman 90 dakika sonunda skor n’olur bilinmez. Kondisyonunun doksan dakikaya yayamayan takımlar, inanın hayal kırıklığı yaşarlar. Kondisyon bu denli önemli bir hadisedir.

KONDİSYON NEDİR? Kelime anlamı olarak, fiziksel güç, dayanıklılık ve aynı zamanda, güçlü olmak demektir. Kondisyonun, sporda “VAZGEÇİLMEZ” olduğunu da hemen belirtmeliyim. Yerel Futbol Takımlarımızın bazılarının başarılı olamaması da bu kurala bağlıdır. Oysa kondisyon zafiyeti, kendini aniden gösteren hastalıklar gibidir. O hastalık kişiyi öbür tarafa götürüyorsa; kondisyonunu doksan dakikaya yaymayan takımlar da başarılı olamazlar.

Rakipten önce hareket etmek, meşin yuvarlağa istediği biçimde sahip olabilmek ve de dikine pas yapıp pozisyon yaratabilmek için fiziki güce ihtiyaç vardır. İşte biz buna “kondisyon” diyoruz. Koşmak, yürümek veya bir ağırlığı kaldırmak için kesinlikle kondisyon gereklidir.

İhtiyarlar, neden fazla yürüyemez, ağırlık kaldıramazlar? Bunun cevabı belli. Adaleler, kaslar iflas etmiştir, güçsüzlerdir, dayanıksızdırlar da ondan. Kondisyonu, sizlere örneklerle anlatmaya çalıştım ama böyle bir paragrafla anlatmamız da mümkün değildir. Özel olarak “Kondisyon” başlıklı makalemizde ayrıntılarına gireceğim.

Bir futbolcuya kondisyon yüklemesi yapılırken, yanlış yapmaktan kaçınmak gerekiyorsa, biz de futbolun kurallarını anlatırken eksiksiz ve yanlışsız olmaya özen göstereceğiz. Her insanda doğal olarak kondisyon (dayanıklılık) vardır ama sporcu kondisyonu çok çalışmayla kazanılır. Bir Maratoncunun kat ettiği mesafeyi, bir müsabakanın sonunu getirebilmek gelişmiş kondisyonla mümkündür.

Şimdi de birazcık moral-motivasyon konusunda, dağarcığımızda neler varsa, sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu şekilde motivasyonun da ne denli önemli gerçeği de ortaya çıkmış olacaktır.

MORAL MOTİVASYONUN ÖNEMİ NEDİR? Bir futbol takımı düşünelim ki, kendine güveni tam, çevresinin de güvenini kazanmış, bir hedefi de var ve aynı zamanda sabretmeyi de biliyor. Buraya kadar bir problem yok, her şey yolunda! Ancak; hafta sonu oynayacağımız maça motive olduk mu? Takımın morali hangi aşamada?

Moral motivasyon her şeyin başında gelir, onun zafiyeti tüm taraftarları ters yönde etkiler. Aslında, motivasyon spor kuralı gibi gözükse de toplumsal bir kavramdır. İş hayatımızda, sosyal yaşamımızda, kariyer kazanmamız yolunda, atılan her adımda, davranışta motivasyon tahmin edilemeyeceği kadar önemli rol oynar. Efendim, önce “MOTİVE OLMAK” nedir, ona bakacağız daha sonra da, motivasyon hakkında bildiklerimizi sunacağız. Bir dahaki yazımızda…

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here