Sporda Doğrular ve Yanlışlar (1)

0
46

Değerli okurlarım, günlerden hatta haftalardan beri siz değerli okurlarımdan mailler atılıyor, telefonlar geliyor. İstekler bir konuda yoğunlaşıyor. “Öcal Bey, bize sporu sevdirdin, özellikle yürümeye bayılıyoruz. Ama gereği kadar yararlanamıyoruz her halde. Bünyemizde bir değişiklik yok…”

Beni arayarak fikir beyan eden okurlarıma ayrı-ayrı teşekkür ederim. Söyledikleri tamamen doğru ve eminim eksikleri olmuştur. Efendim, daktilomun başına geçtiğimde konumuz, “Sporumuzun kimyası bozuldu” olacaktı. Fakat okurlarımın istekleri ağır bastı ve onların dileklerini yerine getirmeyi uygun buldum. Yine de, bir iki büyük paragrafla o konuda da sizleri aydınlatmaya ve bilgiler sürmeye özen göstereceğim.

Bildiğiniz gibi, vücudumuzun zorlanmayacağı, yapabileceğimize inandığımız her sporun bedenimize ve dolayısıyla sağlığımıza çok faydaları vardır. Ağır sporları konumuzun dışında tutuyorum. (Bunlar, halter, yüksek atlama, maraton falan…) Yapacağımız sporlar şunlar olabilir: Yüzmek, bisiklete binmek, aletli egzersiz, özellikle yürümek… Spor, sağlıklı yaşamın önemli bir parçasıdır ve birisini değerlendirmekte büyük faydalar vardır. Hiç birini yapamıyorsanız ki; sorulan bir soru da böyleydi…

O zaman, günde en az beş dakikanızı ayırarak kalp atışlarınızı hızlandıracak, kan dolaşımınızı harekete geçirecek hareketler yapın. (Günde sadece beş dakika) Bunlar bile vücudunuzun kalori yakmasını sağlayacak ve de sağlığınıza dağlık katacaktır. Mazereti olanlar dediklerimi hemen uygulasınlar. Peki, spor yaparken nelerin doğru, nelerin yanlış olduğunu biliyor musun?

Haftada bir kez yapılan spor yeterli değildir… Bir okurum aynen böyle söylüyor. Haftada bir kez spor yapabildiğini ifade ediyor. Eminim o okurumda, haftada bir kez yapılan sporun fayda sağlamayacağını devamlı olmanın yarar sağlayacağının farkındadır. Yani, bu yaklaşım yanlıştır ama hiç spor yapmamaktan da iyidir. Günlük yaşamımızda ki koşuşturmalar bu beş dakikayı bile size çok görüyorsa, onun da kolayı var.

Arabanızı iş yerinizin biraz uzağında park edin. Biliyorum arabalar için park sorunu boyut kazanmış durumda. O da olmadı diyelim. Bu defa, yine iş yerinizde yada evinizin asansörünü kullanmayın. İki üç kat yürüyerek çıkmayı deneyin. Merak etmeyin hiçbir şey olmaz. Böylesine minik hareketler bile günlük egzersiz yeteneğinizi geliştirir hatta kalori yakmanızı bile sağlar.

Gösteriş için spor yapılmaz. Öncelikle arzu etmelisiniz ve de kararlı olmanız da şart. İhtiyaç duyup karar verdiğinizde, inanın çok beş dakikalar sizlere sağlık kazandırır.  Yarın ki sayımızda, ısınmanın, terlemenin, doğru nefes almanın kaslar konularında bilgiler sunacağım.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here