Sporcu mu İnsan mı? (2)

0
35

Değerli okurlarım, ‘sporcu mu, insan mı’ derken, bu iki önemli kavramı birbirinin muadili ya da birbirinin karşıtı, hasmı olarak göstermek istemiyoruz. Koşullar n’olursa olsun, bir şeyi içimize sindirebilirsek inanın çok rahatlarız. Şu yalancı ve yaşlı dünyada zevk alacağımız, haz duyacağımız uğruna can bile vereceğimiz önemli değerler vardır. Bu yaklaşımın hiç kimse karşısına çıkacak değil.

Ancaaaak… Dikkatli bakıp, iyice gördüğümüz zaman, dünyanın bir kürek yada birkaç kürek mezar toprağından başka bir şey olmadığını görürüz. Türlü zevkleri tattığımız şu dünyanın altı da üstü de topraktır. Küreklerle bir oraya bir buraya savrulan mezar topraklarından başka bir şey değildir.

O topraklara sahip olmak için, birbirimizi yiyip bitirirken, öyle bir punduna getiriyor ki dünya… Ondan darbeyi yiyerek, sahip olmak için savaştığımız yere götürüyorlar bizi!

Peki, her şey aslına dönecek diye Spor yapmayacak mıyız? O muhteşem futbol müsabakalarını izlemeyecek miyiz? Ölmeye-ölmeye geldik demeyecek miyiz? Canımız yandığında; yelesi çekilmiş aslan ya da tüyü yolunmuş kanarya gibi bağırmayacak mıyız?

Efendim, hatırlarsanız, yukarıda sizlere şöyle söylemiştim: ‘…Şu yaşlı ve yalancı dünya, bir kürek topraktan başka bir şey değildir. Ne yaparsak yapalım haddimizi aşmayacağız. Çevremizi bir şekilde kirleterek insanları rahatsız etmeyeceğiz. İki mezar taşı arasına yığılan aktarıldıkça çoğalan, onun için nice canlar feda edilen bir toprak yığınıdır bu dünya…’

Bu konuya sık-sık girmeye başladım ya, Allah sonunu hayretsin. Ama bizim kuşak iyidir…

Sporcu öncelikle, adam gibi adam olmalıdır. Yarım asırdır sporla iç içeyim. Spor ahlakı orta şekerli olup da, zirvede kalan bir sporcuya hiç rastlamadım. Bu arada istisnalar da konumuzun dışında tutuyorum.

Yaptığı spor orta şekerli olup da, spor ahlakı yerindeyse, içine sindirmişse o sporcunun sırtı yere gelmez. Belki heykelini dikmezler ama yine de herkesten saygı görür.

Sizlere spor ahlakından söz edeceğim ama Spor ahlakını normal insanların ahlakından ayıracak değilim. Sonuçta ahlak ahlaktır. Bu kavram ailede filizlenir, şekillenir, okullarda devam eder ve istikbalde devam eder. Ancak, spor ahlakını ayrı bir başlıkla gündeminize getireceğim.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here