Spor Yapmanın Erdemi (5)

0
50

Değerli okurlarım, spor yapmayı düşünüyorum ya da spor yapacağım demek o kadar zor bir şey değil ama “uygulamak” biraz yürek ister. Uzun yıllar önce evden çıkar, Sarıseki’ye kadar koşardım. Şimdilerde yürüyerek o mesafeyi kat ediyorum. Sağlığımı spora borçluyum diyebilirim, ancak sorularınıza cevaben sizlere uzun mesafe koşusu ya da yürüyüşü öğrenmeyeceğim. Önereceğim spor çok basit, şeffaf kolay ve masrafsız. Bundan yararlanabilmek için en önemli koşul, o sporu yaparken zevk almak, heyecan duymak ve de yaptığınız spora saygı duymak, o kadar…

Yağmurun altında ve kor gibi yakıcı güneşli saatlerde yürüyüş değil, hiçbir spor yapılmaz. Öyle şeyler önerilmez de. Yürüyüş sporu oksijeni bol yerler fayda sağlar. Yani ya sabahın erken saatlerinde ya da güneş batımına yakın olmalıdır. Bu sporlar Grant tuvalet yapılamaz. Üstümüzdeki giysiler çok rahat olmalıdır. Yenisi yok diye üzülmeyin, eskisi daha da geçerlidir. Kundura ile de bu spor yapılamaz. Yıllardan beri giydiğiniz ve ayağınızın şeklini almış lastik ayakkabı (kes) en idealidir. Başınızda bir şapka olmasında da yarar var.

Yürüyüşe başlarken kendinize bir tempo vermelisiniz. İlk günkü yürüyüşünüz yarım saatten az olmamalıdır. Takip eden günlerde kondisyonunuz iyileşeceğinden temponuzu da aheste-aheste arttırabilirsiniz. Sakin yerler ve düz alanlar en idealidir. Yürüyüş sporunu aynı parkurda yapmak motivasyonu olumlu yönde etkiler. Kalabalık gruplarla yürümek bana göre iyi değildir. Konuşmalar, şakalaşmalar temponun düşük çıkması olumsuzluk yaratır.

Uzun zamandan beri sizlerle şunu anlatmaya çalışıyorum. Öncelikle yaptığınız spordan zevk almalısınız, zevk duymalısınız, yaptığınız spordan bıkkınlık duymamalısınız. Böyle şeyler hissetmiyorsanız, spor yapmayın, yürümenizin hiçbir anlamı olamaz. Yürüyüşün tadını çıkarmalısınız, attığınız ter eşofmanın dışına çıkmalı, bu olay sizi sevindirmeli. Böyle olmazsa poponuzun ve göbek çevresindeki yağlar nasıl erir? Yürüyüş sporu sadece kilo vermek için yapılmaz. Sağlıklı kalmak, güçlü, dingin yani kondisyon kazanmak için yapılır. Böyle olunca da doğal olarak kilonuzu kontrol altına almış olursunuz.

Yürüyüş sporu ile ilgili bugüne kadar 15–20 makalem yayınlandı. Bunların çoğu sizlerin talebi üzerine olmuştur. Bana koşmak yasaklandığından, yıllardan beri uzun mesafe yürüyorum. Her defasında ilk günkü heyecanı duyuyorum. Altını çizerek söylediğim bu heyecan yok olursa yapılan bu sporun hiçbir yararı olmaz.

Yürüyüş sporunu, isteyerek ve bilinçli olarak yapanların kazancı çok büyüktür… Hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, kalp hastalığı, şeker hastalığı aşırı şişmanlık, kanser riskini uzaklaştırmak gibi özellikleri bulunmaktadır. Aynı zamanda spor yaparken salgılanan endorfin hormonu sayesinde mutlu birer birey olmanızı sağlayacaktır. Bakınız yürüyüş sporu nelere kadirmiş, yine de sevmek ve âşık olmak sağlık yönünden büyük faydalar sağlar.

Spor yapın, faydasını göreceksiniz. Yaptığınız spora saygılı olursunuz, spor sizin gönlünüzde yerini alır, son nefesinize kadar sporla can cana olursunuz. Spora gönlünüzde temelli konuk ettiğinizde karakteriniz olumlu yönde değişir. Unutmayın!

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here