Spor Daima Yüceltir (3)

0
41

Değerli okurlarım, bugünkü yazımıza hepimizi ilgilendiren bir konuyla başlamak istiyorum. Bu ciddi konuya daha önce de ayrıntılı biçimde girmiştim ama bir çok okurlarım tarafından unutulduğunu düşünüyorum.

Bilinçsizce yapılan hiçbir şeyden fayda sağlanacağı söylenemez. Bunun aksi de şimdiye kadar ne gündeme geldi ve nede ispatlandı. Efendim, spor yaşamımızın bir parçası olmalı ve buna özen göstermeliyiz. Bu tamamıyla doğru, doğru olmasına da, bu işi yaparken de kurallarına uymamız gerekmez mi?

Peki, uymazsak n’olur? Güneşten yararlanma adına en sıcak mevsimin en sıcak gününde ve de en sıcak saatlerinde kumun üzerine yatmaya benzer. O zaman güneş fayda yerine zarar verir. Kurallara uyulmadan yapılan spor da aynen böyledir. Öyle sporcular tanırım ki, kurallarla uymadıklarından spor yaşamları çok genç yaşta sona etmiştir.

Oysa sporun o çok basit kurallarına uysalardı, muhtemelen branşlarında yıldızlaşabilirlerdi. İşte burada sporcunun kaybı çok büyük. Aktif spor yaşamı sona erdiği gibi, sağlığı için bile spor yapamaz hale geliyor.

Bu gün de, muhtemelen yarın da bazı amatör futbolcu kardeşlerimizin dileklerini yerine getireceğim. Daha önce de bu konuya girmiştim ama, mademki istendi, benim için hiç de problem değil. Bu aşamada, kendisi için spor yapanlara seslenmek istiyorum. Bana göre onlar oldukça donanımsız ve de müdafaasız.

Sizlere zaman-zaman sağlık konularını paylaşıyor ve tıptaki gelişmeleri aklamaya çalışıyorum. Birçok makalelerimin sonunda dengeli beslenmenin, düzenli uyumanın ve spor yapmanın önemini vurguluyorum.

Ferdi de olsa, yapılan sporların (moralli olarak) faydaları tartışılmaz ve de saymakla bitmez ya, sizlere önemli olanlarını sunmak istiyorum. Örneğin, müsait zeminlerde yaptığımız yürüyüş sporu. Kalp damar sistemi başta olmak üzere vücutta sayısız olumlu etkiler yapıyor. Öncelikle günümüzde yaşanan olumsuzluklardan uzaklaştırıp, moral-motivasyonu üst düzeye çıkarıyor. Buna paralel olarak stresle başa çıkmakta başarılı oluyoruz.

Dikkat ederseniz, hekimler bile sporun bu psikolojik desteğini dikkate alıp egzersiz reçeteleri yazmaya başladılar. Monoton yaşamın ve hareketsizliğin insan sağlığı, hayat kalitesini sürdürdüğü ilmi olarak kanıtlandı çünkü.

Burada önemli bir konuya da dikkat çekmek istiyoruz. Ara sıra gıyaplarında serzenişte bulunduğum “Spor garın mı doyurur” diyenler var ya, onlara acımaktan başka bir şey gelmiyor elimden. Katmerli göbekleriyle oturdukları yerden kalkamazlar, herkesin dedikodusunu yaparlar. Hareketsiz olanların yapabileceği başka bir şey yoktur. Onlara durumlarının vahametini üzülerek bildiririm. Konumuza yarın kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here