Sıcak Havalar Narenciye Ağaçlarını Vurdu

0
129

Türkiye’de önceki hafta yaşanan ve tüm Çukurova bölgesinde etkili olan Afrika sıcakları, narenciye üretim merkezi olan Hatay’ın Dörtyol ve Erzin ilçelerini de vurdu.

Sıcaklıkların 40 dereceyi aşması nedeniyle portakal, limon, mandalina ve greyfurt ağaçlarının meyveleri dallarında kuruyarak döküldü. Yaşanan ani hava değişimi nedeniyle Hatay’ın önemli geçim kaynağı olan narenciye meyvelerinin yüzde 80’i zarara uğradı.

Ani hava değişimi nedeniyle yaşanan afetin sigorta kapsamına alınması için Tarım Bakanlığına çağrıda bulunan çiftçiler aynı zamanda kredi borçlarının faizsiz bir şekilde ertelenmesini talep etti.

Narenciyedeki afetin Antalya’dan Hatay’a kadar olduğunu belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, başta Hatay olmak üzere zarara uğrayan tüm illerin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini ifade etti.

Şahin; “Acil Çözüm Üretilmeli”

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin de, Afrika’dan gelen çöl sıcakları ile hava sıcaklığının ortalamanın çok üzerine çıkması sonrası zarar gören narenciye üreticilerinin sorunlarını meclis gündemine taşıdı. Şahin %70 ile 80 arası rekolte kaybı yaşayan narenciye üreticisinin olağanüstü hava durumundan etkilenmesinin afet kapsamına alınarak tarım sigortalarının zararının karşılanması ve hükümetin çiftçinin zararını karşılamak üzere gübre, su ve ilaç desteği vermesini istedi.

Tarım Bakanı ve yetkilileri göreve davet eden Hatay Milletvekili Suzan Şahin, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini ve hava sıcaklıklarından kaynaklı zararın tarım sigortası kapsamına dahil edilerek düzenlenmesini istedi.

Narenciye ağaçlarının çiçek açtığı dönemde sıcaklıkların aşırı yükselmesi ile Hatay’da narenciye ağaçlarının çiçeklerinin yandığını, ardından çıkan rüzgarla bütün meyvelerin döküldüğünü söyleyen Şahin mahsulün olumsuz etkilendiğini söyledi. Covid-19 pandemisi ile mücadele eden ve zor günler geçiren çiftçilerin şimdi de çöl sıcaklarının ve kuvvetli rüzgarın verdiği zararla mücadele etmek zorunda kalmasına devlet desteğinin şart olduğunu belirten Suzan Şahin; “Bu bir doğal afettir. Bu nedenle bölgemiz acilen doğal afet bölgesi ilan edilmeli ve destek verilmelidir. Salgın nedeniyle zaten zor günler geçiren çiftçimiz devletten acilen yardım beklemektedir. İlacını, gübresini alıp bahçelerinin bakımını yapan çiftçimiz beklenmeyen bir durum nedeniyle zarara uğramıştır. Bütün emekleri ve harcamaları boşa gitmiştir. Girdi maliyetlerinin her geçen gün arttığı bir dönemde doğal afet yerli tarımı iflasa sürüklemektedir. Bu insanlar nasıl geçinecek, borçlarını nasıl ödeyecekler. Bu soruna hükümet eliyle acil çözüm üretilmesi gerekmektedir” dedi. (Haber İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here