Selçuk; “İnsan Hakları Savunucuları Üzerinde Oluşturulan Baskıya Son Verilsin!”

0
152

İnsan Hakları İskenderun Şube Eşbaşkanı Coşkun Selçuk; “İnsan Hakları Savunucuları Üzerinde Oluşturulan Baskıya Son Verilsin!”

İnsan Hakları İskenderun Şube Yönetimi, geçtiğimiz hafta sonu dernek binasında düzenledikleri basın toplantısında, insan hakları örgütlerinin temsilcilerinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Dernek binasında bir araya gelen şube yönetimi adına açıklama yapan Şube Eşbaşkanı Coşkun Selçuk, insan hakları savunucularının saldırı altında olduğunu öne sürdü.

Özellikle son yıllarda insan hakları savunucularına yönelik saldırıların arttığını savunan Selçuk; “Bugün (cumartesi) sabah saatlerinde Şube Yönetim Kurulu üyemiz Fatma Yıldız ve biri üyemiz üç kişi gözaltına alınmışlardır. 5 Temmuz 2017 günü, İstanbul, Büyükada’da, insan hakları savunucularının eğitim toplantısı için bulundukları otel polis tarafından basılmış, Türkiye’nin önde gelen insan hakları örgütlerinin temsilcilerinden 9’u ve eğitim çalışmasında görevli 3 kişi gözaltına alınmıştır.

Son iki yılda insan hakları örgütlerinin bazılarının kapatıldığı (Gündem Çocuk gibi), bazıları hakkında düzenledikleri raporlar nedeniyle (Cizre raporu gibi) soruşturmalara maruz kaldıkları (İHD, TİHV, Gündem Çocuk gibi) ve faaliyetleri nedeniyle pek çok insan hakları savunucusu hakkında davalar açıldığı, gözaltı ve tutuklamalara maruz kaldıkları (İHD yönetici ve üyeleri hakkında açılmış yüzlerle ifade edilen soruşturma ve davalar gibi) bilinmektedir” şeklinde konuştu.

İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirisinin insan hakları savunucularının haklarını, ödevlerini ve aynı zamanda devletlerin sorumluluklarını düzenlediğini hatırlatan Selçuk; “Hükümete ve soruşturma makamlarına hatırlatmak isteriz: Birleşmiş Milletler tarafından 9 Aralık 1998 tarihinde kabul ve ilan edilen, kısa adıyla “İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirisi”, insan hakları savunucularının haklarını, ödevlerini ve aynı zamanda devletlerin sorumluluklarını düzenler. Bildiri, insan haklarını savunma hakkının kendisini, bir insan hakkı olarak vurgular. Herkesin insan haklarını savunma hakkı vardır. İnsan hakları savunucuları da, bireysel olarak ya da başkalarıyla birlikte insan haklarını korumak ve geliştirmek için çalışan kişilerdir. Bu konuda Avrupa Birliği de “Rehber ilkeler” oluşturmuştur.

Hükümetler, çeşitli belgelerde, insan hakları savunucularını tanıyacaklarını, koruyacaklarını, faaliyetlerini kolaylaştıracaklarını taahhüt etmişlerdir. İnsan hakları savunucularının gözaltına alınması hak savunucularını kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı bakımından ne kadar güvenceden yoksun olduklarını göstermektedir.

Çağrımızdır: Gözaltındaki Şube Yönetim Kurulu üyemiz Fatma Yıldız ve diğer insan hakları savunucuları derhal serbest bırakılsın! Asılsız ihbarlarda bulunanlar hakkında soruşturma açılsın! İnsan hakları savunucuları üzerinde oluşturulan baskıya son verilsin!” diyerek sözlerini tamamladı. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here