Selçuk; “Hasta Mahpusların Tedavileri Ailelerinin Yanında Sürdürülmeli”

0
114

İnsan Hakları Derneği İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk; “Hasta Mahpusların Tedavileri Ailelerinin Yanında Sürdürülmeli”

İnsan Hakları Derneği İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, şube binasında düzenlediği basın toplantısında, yıllardır hasta mahpuslar listelerinde adı bulunan Muhsin Kızılkan’ın yaşama veda ettiğini duyurdu.

Muhsin Kızılkan’a daha önce kolon kanseri tanısı konulduğunu, bu nedenle ameliyat olduğunu, bir süre tedavisi için infaz ertelemesi yapıldığını hatırlatan Selçuk; “Bir yıl kadar dışarıda tedavisine devam edilmiş, sonrasında infaz ertelemesi durdurularak yeniden İskenderun T Tipi Cezaevi’ne hapsedilmişti. 4 Temmuz 2019 günü Cezaevi’nde fenalaşmış ve İskenderun Devlet Hastanesi’nde beyin ameliyatına alınmıştı. Bu hastalığının daha önceki kanser hastalığıyla herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Ameliyat sonrası bir daha kendine gelememiş ve yaşamını yitirmiştir. Beyin ameliyatı sonrası, geçen hafta içinde verilen cezanın infazının üç ay ertelenmesi kararı infaz sisteminin garabetini bir kez daha gözler önüne sermekten başka bir işe yaramamıştır. İnsan Hakları Derneği olarak güncellediğimiz listemizde 458’i ağır olmak üzere 1334 hasta mahpus bulunmaktadır. Hasta mahpusların ölümüne seyirci kalınmakta, mahpuslar tabutla tahliye olmakta bürokratik engeller yasal zorluklar adeta hastalığı da bir işkenceye dönüştürmektedir” dedi.

Uluslararası mevzuatın, devletlerce özgürlüğünden yoksun bırakılan kişilerin yaşam hakkı konusunda devletlere pozitif sorumluluklar yüklediğini ifade eden Selçuk; “Devletler, özgürlüğünden yoksun bırakılmış kişilerin sağlığa erişim hakkı konusunda özgür bireylerle eşit şartlarda bulunmasını sağlamakla yükümlüdürler. Oysaki Türkiye hapishanelerinde hastalığı olan mahpusun revire götürülmemesi, hastaneye sevk edilmişse sevkinin gerçekleştirilmemesi, hastane randevularına tarihinde götürülmemeleri, tedavi aşamalarındaki yetersiz ve kötü uygulamalar, kelepçeli muayene vb gerek Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası anlaşmalara gerekse de iç hukuktaki anayasa ve kanunlara aykırı hareket ettiği derneğimize gelen başvurularda da  beyan edilmektedir.

 Cezaevlerinden tabut çıkmaması için, halen hapishanelerde bulunan ağır hasta mahpusların tümü tam teşekkülü herhangi bir hastane raporuna istinaden derhâl salıverilmeli, tedavileri ailelerinin yanında sürdürülmeli ve sağlık sigortası devlet tarafından karşılanmalıdır. Adli Tıp Kurumu sağlık sebebiyle infazın ertelenmesi raporlarında son ve tek merci olmaktan çıkarılmalıdır. Sağlık sebebiyle infazın ertelenmesi kararlarında cumhuriyet savcılarının takdir yetkisi kaldırılmalı, hastanelerin verdiği raporlar esas alınarak cezaların infazları ertelenmelidir.

Hasta mahpuslar konusundaki duyarlılığımızı kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha vurguluyor, Muhsin Kızılkan’ın ailesine başsağlığı diliyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here