Selçuk; “Cezaevleri, Rehabilitasyon Amacından Tamamen Uzaklaşmıştır”

0
144

ihd açıklama2İHD İskenderun Şube Eşbaşkanı Hasta Mahkûmların Durumunu Değerlendirdi…

İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şube Eşbaşkanı Coşkun Selçuk, cezaevlerinin durumu ve hasta mahkumların serbest bırakılması hakkında değerlendirmelerde bulundu. Selçuk, M Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi önünde yaptığı konuşmada, ülkedeki mevcut siyasi sistemin birçok açıdan özgürlüklerin ve temel hakların önünde engel olarak durduğunu da savundu.

Cezaevlerinin, rehabilitasyon amacından tamamen uzaklaştığını ve intikam alma amacıyla suçlu olarak değerlendiği bir yere dönüştüğünü de iddia eden Selçuk; “Son bir hafta içinde önce Van Cezaevinde kalan çocukların avukatlarıyla yapmış olduğu görüşmelerde gözaltı ve cezaevinde bizzat kamu görevlileri eliyle uğradıkları işkence ve kötü muameleye dair raporlar kamuoyuna yansıdı. Ardından, daha önce de çocuklara kötü muamele ile gündeme gelen Şakran Cezaevinde bu kez devletin gözetimi ve denetimi altında olan çocukların birbirlerine uyguladıkları işkence, taciz ve tecavüze dair haberler basın organlarında yer aldı. Bu ‘kötü muamelenin’ devlet gözetiminde yapıldığını ve sorumluluğun kamu otoritesinde olduğunu hatırlatmak gerekir” diye konuştu.

Cezaevlerinde yatan hasta mahkûmların durumlarına da değinen Selçuk; “Şu anda İskenderun M Tipi Cezaevi’nde mahpus olan Sinan Tutmaz’ın hasta olduğunu ve cezaevinde kendi ihtiyaçlarını karşılamakta büyük zorluk yaşadığını biliyoruz. Sinan Tutmaz’ın sol eli kopmuş, yüz felci geçirmiş, kulak zarı patlamış, yüz ve göz sinirleri hasarlı olarak cezaevinde bulunmaktadır. Sinan Tutmaz’ın cezaevi şartları içerisinde tedavisinin yapılması ve yaşamını başkasının yardımına ihtiyaç duymadan sürdürmesi mümkün değildir. Daha önce defalarca başvuru yapılmasına rağmen bu konuda bir sonuca ulaşılamamıştır. Bir kez daha buradan çağrıda bulunuyoruz. Sinan Tutmaz ve diğer hasta mahpuslar serbest bırakılmalı ve tedavileri dışarıda devam etmelidir. Cezaevleri konusunda yaşanan bu duyarsızlık sona ermelidir” dedi.

Açıklamanın ardından, bir süre slogan atan grup, daha sonra olaysız bir şekilde İskenderun M Tipi Cezaevi önünden ayrıldı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here