“Satmayın, Parayla Toplayın!”

0
129

Saadet Partisi Hatay İl Başkanlığı’ndan Ücretli Poşet Konusunda Açıklama Yapıldı

Saadet Partisi Hatay İl Başkanlığı’ndan, haksız rekabeti ortadan kaldırmak adına tüketici hakları hakem heyetine başvuru yapacağı belirtildi.

Saadet Partisi Hatay İl Başkanlığı ücretle satılmaya başlanan poşet konusunda önemli bir çağrıda bulundu. Hatay İl Başkanlığı sosyal medya hesabından yapılan açıklamada; “Poşetler madem ücretli oldu, o halde bir müşteri alış veriş yaptığı o mağazanın poşetini taşıyarak yaptığı reklamın bedelini de talep etme hakkına sahip olmalıdır” denildi.

Açıklamanın devamında; “Ücret karşılığında alınan poşetin tüketici tarafından reklamsız olması talebi değerlendirilmesi gerekir. Tüketici ücretini ödediği poşeti ya reklamsız almalı ya da reklamlı aldığı poşetin reklam bedelini almalıdır. Verilen poşetlerin üzerinde marketin ismi ve amblemi var. Oysa para ile satın alındığı için poşetler markasız olmalı. Marka varsa, reklam sayılıp ücreti market tarafından karşılanmalıdır. Bu şekilde haksız rekabeti ortadan kaldırmak adına Saadet Partisi olarak tüketici hakları hakem heyetine başvuru yapacağız.

Tüketici yasasında karşılığı olmadığı için konu market çalışanları için zor bir denkleme dönüşmüş durumda. Poşeti iade eden, 4 tane getirip karşılığında ekmek alayım diyen, kendi parti, firma gibi reklamını yapma hedefiyle poşet getirip resmini çekip sosyal medyada paylaşan, market önünde 10 kuruşu poşet satan gibi trajikomik örnekler gösteriyor ki son zamanlarda ekonomik sıkıntının yansıması niteliğindedir. Ayrıca bu konu Sayıştay raporlarında açıkça görülen yolsuzluklarla mukayese edildiğinde çok önemsiz gibi görülse de aynı ölçüde değerlendirilebilecek düzeyde büyük rakamlar dönmektedir. Vatandaşın sırtından yine bir gelir kapısına çevrilerek 15 kuruşu bakanlığa 10 kuruş mağazaya gelir sağlanmaktadır. 10 kuruşu maliyet 15 kuruşu vergi olan bu rakam bazı büyük alışveriş merkezlerinde yüksek ücrete satıldığı da görülmektedir. Böylece küresel kapitalist mantalite buradan vatandaş aleyhine haksız bir kazanç elde etmektedir.

Bu konuda Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu’nun açıklaması da önemlidir. Sn. Ağaoğlu çevre gibi kutsal bir konu kullanılarak vatandaşlardan para toplanıldığını belirterek, Marketlerin poşetleri parayla satması yanlış bir uygulamadır. Eğer siz çevreyi korumak istiyorsanız poşetleri parayla satmayın parayla toplayın. Kimse 25 kuruş verdi diye poşetleri evinin başköşesinde saklamayacak. Ama siz ‘poşetleri 10 kuruşa alıyorum’ deseniz herkes poşetlerini biriktirip size getirecek. Çevre kirliliği böyle daha sağlıklı önlenir” ifadelerine yer verilirken, son olarak “poşetle mücadele ettiğiniz kadar ülkedeki yolsuzluklarla mücadele edin” çağrısında bulunuldu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here