Sağlıklı Yaşam Sporla Mümkündür (5)

0
22

Değerli okurlarım, sağlık ve sağlıklı yaşamla ilgili anlattıklarım öyle bir iki makale ile izah edilebilir cinsten değildir bildiğiniz gibi. Her aşamasına bir roman gerekir dersem mübalağa etmemiş olurum. Bugün de, sağlıklı olabilmek, sağlıklı kalabilmek için, yine bazı hususlara dikkat etmemiz gerektiğini, aksi hale yaşamımızın alt üst olacağının altını çizmek istiyorum.

Özellikle, bazı sporcuların çok dikkat etmeleri gereken hadiselerdir. Futbol takımları zaman-zaman kamp yaparlar. Uzun ya da kısa vadeli kamp süreleridir bunlar. Teknik kadronu önerisi ve yönetimin kararıyla oluşur. Bildiğiniz gibi, sezon başlamadan ve devre arasında yapılır bu kamplar daha da önem kazanır.

Kolesterol, Depresyon, Kırgınlık, Uykusuzluk! Bu saydıklarım sporcu rahatsızlığı değildir. Spor yapmayanlar da bu olumsuzluklarla karşılaşabilir doğal olarak. Ancak sporcuların konumları özel olduğu için, biz de ön plana çıkarıyoruz. Kanımızda farklı olarak pek çok yağ vardır. Bunların içinde hepimizin yakından bildiği kolesterol! Vücuttaki yağ oranının fazlalığı kilolu olanların ve onlarla doğrudan ilgili bir hadise. Okuduğunuz bu makalemde bunun üzerine fazla gitmeyeceğim. Şayet yürüyorsanız sizin için mesele değil. Öyle ya da böyle onu yenersiniz. Zaten bilim adamları durup-durup Amerika’yı yeniden keşfediyorlar.

TRİGLİSERİD… Bu garip isim sizce neyi ihtiva ediyor? Kolesterolle yakın akrabalığı var ama ufak tefek ayrıcalığı da bulunmaktadır. Hangi koşulda olursa olsun yürüyorsanız, bu da sizlerden bir şey koparamaz. Depresyondan söz edeceğim ama bazılarınız için “Hiç sporcular depresyona girer mi?” düşüncesi sıkıntı yaratabilir. Hiç kuşkunuz olmasın sporcular da depresyona girer ki; onların bu rahatsızlığı daha da etkileyicidir. Diğer insanlar evlerinde kendilerini tedavi ederken, depresyona girmiş sporcular sağlık ekipleriyle beraber o rahatsızlığı gidermeye çalışırlar ve hem de belli bir taraftar kitlesi karşısında spor yapmak durumundadırlar.

Efendim, Cennette bile “Dünyadayken güzel bir şey vardı, bir türlü hatırlamıyorum” dermiş insanlar. Çocukluğumuzdan beri, büyüklerimizden duyduğumuz kadarıyla öbür tarafta bulunmayan ve dünya mahsulü en tatlı şey“UYKU” imiş. Orada uykusuzluğu kabul ettik ama bakalım futbol müsabakaları var mı? O konuda da kimse sağlıklı bir şey söylemiyor. Daha başka şeyler de isteyebiliriz ama durup dururken günaha girmeyelim.

Bu konuları Kasımpaşalı arkadaşıma sormalıyım. Cenazelerde Yasin-i Şerif okuduğuna göre iyi bir dinci olmalı. Her taraf yemyeşil, hurma ağaçlarıyla dolu tamam, adam başı 30 huri o da tamam. Daha başka? Bütün bunları Kasımpaşalı arkadaşıma sorup, yanıtlarını bu sütunlarda sizlere sunacağım.

Tüm canlılar için en önemli gıda uykudur. Uykusuzluk kadar bizleri rahatsız eden başka bir şey düşünemez. Özellikle spor yaparken de, gereği kadar uyumadıysak yaptığımız spordan fayda sağlayamamayız. Uykusuz bir futbolcunun tekniği, taktiği, fiziği, kondisyonu kendisine bir şey kazandırmaz ve yeşil zemin üzerinde rezil olur.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here