Reyhanlı’daki Patlamanın Yansımaları!

0
102

reyhanlı manzaralarıSaldırının Zanlıları Adliye’de!

Reyhanlı’daki bombalı saldırılarla ilgili gözaltına alınan zanlılardan bazıları Adana Adliyesine getirildi. Olaya ilişkin gözaltına alınan zanlılardan 8’i işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Zanlılar, Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. Maddesiyle Yetkilendirilmiş Cumhuriyet Savcılığına ifade vermek üzere geniş güvenlik önlemleri altında mahkûmların giriş yaptığı bölümden adliyeye alındı.

‘Öleceksek, Ülkemizde Ölelim!’

Ülkelerindeki çatışmaların şiddetlenmesinin ardından Türkiye’ye kaçıp, Reyhanlı’da ev kiralayan Suriyelilerin bazıları da patlamaların ardından oluşan gerginlik nedeniyle dönüyor. Suriyeli aileler, sabah gün doğarken temin ettiği kamyonetlere eşyalarını yükleyip, kendileri de bu araçlara binerek Reyhanlı’yı terk ediyor. Birkaç ay komşuluk yaptıkları Reyhanlılılar ile gözyaşları arasında kucaklaşan Suriyelilerin beraberlerinde çok sayıda ekmek götürmesi dikkat çekti. Türkiye’de de barınma şanslarının kalmadığını belirten Suriyeliler, ölümün her yerde karşılarına çıktığını belirterek; “öleceksek kendi ülkemizde ölelim” diyerek ülkeyi terk ettiler.

Esnafın Zararı İçin ‘Bilirkişi’ Talebi

Reyhanlı Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Bayır, iki bombalı saldırının gerçekleştirildiği Atatürk Caddesinde, işyerleri bulunan esnafın çifte mağduriyet yaşadığını savundu. Başkan Ali Bayır, devletten destek beklediklerini de söyledi. Patlama sonrası gelen görevlilerin sadece dışarıdan bakıp tutanak tuttuğunu belirten Ali Bayır; “Görevliler, sadece dışarıdan bakıp, ‘zarar gördü, yandı, yıkıldı’ diye tutanak tuttular. Esnafın ne sattığı, dükkânında ne kadar malının heba olduğu, stok durumunu soran olmadı. Zararlar neye göre karşılanacak bilmiyoruz. O nedenle yeniden bilirkişilerin gelip, detaylı hasar tespiti yapmasını istiyoruz” dedi.

Sahipsiz ve Kimliği Belirsiz Cesetler!

11 Mayıs’taki patlamaların üzerinden 6 gün geçmesine rağmen Reyhanlı Devlet Hastanesi morgunda bulunan ve yüzleri tanınır halde olan 3 kişinin cesedine sahip çıkan olmadı. Bu kişilerin Suriye uyruklu olabileceği belirtildi. Tanınmayacak haldeki 5 cesedin ise kime ait olduğunun belirlenmesi için Adana Adli Tıp Kurumu’ndaki çalışmalar sürüyor. Bu cesetlerin aileleri tarafından kayıp olduğu bildirilen Mehmet Taş (38), Sedat Pişen (28), Zahide Kuday, Mustafa Kaya ve Kemal Baz (58) olduğu sanılıyor. Ailelerden alınan kan örnekleri ve ceset parçalarıyla yapılan DNA testi sonunda belirsizliğin ortadan kalkacağı kaydedildi.

Oğlunu Göremeden Hayatını Kaybetti

Reyhanlı’daki olayda, PTT binası önünden motosikletiyle işe giderken patlamada yaşamını yitiren inşaat ustası 24 yaşındaki Mustafa Ayaz’ın eşi 23 yaşındaki Emine Ayaz, önceki gün Reyhanlı Devlet Hastanesi’nde bir erkek çocuğu dünyaya getirdi. Yeni doğan erkek çocuğuna, Cumartesi günü meydana gelen patlamada ölen babasının adı verildi. Mustafa bebeğin sağlık durumunun iyi olduğunu bildiren yakınları; “Mustafa’ya birkaç hafta önce ‘çocuğun erkek olursa adını ne koyacaksın’ diye sorduğumuzda ‘Mustafa olacak’ demişti. Kendisi göremedi ama adı oğluna verildi” dedi. Mustafa Ayaz’ın geçen yıl evlendiği ve ilk çocuğunu göremeden öldüğü belirtildi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here