Özarslan; “AKP 14 Yıldır Emeklileri Ezdi”

0
132

emekliler2Emekliler Haftasında İktidara Emekli Örgütlerinden Tepki

28 Haziran-4 Temmuz arasındaki emekliler haftası kutlamalarında, emekli örgütleri iktidara tepkilerini ifade ederek, AKP hükümetine karşı mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdiler. Emekliler haftasında İskenderun’da DİSK’e bağlı Emekli-Sen, Taşeron İşçileri Derneği, İskenderun Demir Çelik Çalışan ve Emekli İşçileri Derneği ortak çalışma yürüteceklerini belirttiler. Emekli örgütleri İskenderun’da hafta dolaysıyla havuzlu çarşıda ortak basın açıklaması yaptılar. Basın açıklamasına DİSK’e Bağlı Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şube Başkanı Hüseyin Güler, İskenderun Demir Çelik Çalışan ve Emekliler Derneği Başkanı Bayram Özarslan, Taşeron İşçileri İskenderun Dernek Başkanı Sadık Karakaş katıldılar. Ortak Basın açıklamasını Bayram Özarslan yaptı.

Emeklilerin sıkıntılarının maaşlarının yetersizliğiyle sınırlı olmadığını kaydeden Özarslan; “Yeterli maaş verilmeyen emekliler, ileriki yıllarda, yaşamlarını sürdürebilmek için, ek gelire ihtiyaç duyacaklar ve bunu da, çalışma dönemlerinde ihya edecekleri özel sermayeden sağlayacaklardır. Sizin anlayacağınız, anayasasında sosyal devlet ilkesi bulunan Türkiye Cumhuriyeti, çalışan yurttaşlarına, ‘emekliliğinizde size yeterli maaş vermeyeceğim, sizin ek gelire ihtiyacınız olacak, bu gelir için, maaşlarınızdan kesinti yapıp, kaynak olarak özel sermayeye aktaracağım, sermaye, yıllarca kullandığı ve karına kar kattığı paranıza karşılık size, cüzi bir ek gelir verecektir’ diyor.

14 yıldır bu ülkeyi tek başına yöneten ve elinde bulundurduğu parlamento çoğunluğu ile saatler içinde kanun çıkarma gücünü elinde bulunduran, AKP içinde emeklilerinde bulunduğu emekçi kesimlerin kazanılmış haklarını gasp eden birçok kanunu yürürlüğe koydu. Bu nedenle AKP iktidarından fazla bir beklentimiz yok. Zira seçim dönemlerinde, muhalefet partilerinin, emeklilerin ekonomik ve sosyal sorunlarını çözmeye ilişkin proje ve vaatlerine kaynak yok diyerek karşı çıkanda aynı AKP’dir” dedi.

Emeklilerin mağduriyetlerinin saymakla bitmeyeceğini kaydeden Özarslan; “AKP’nin emeklileri mağdur eden icraatları saymakla bitmese de, biz yandaş basında sıkça emeklilere müjde haberleri okuruz. Özellikle emekli maaşlarının artırıldığı Ocak ve Temmuz ayları öncesinde bu tür haberler sıklaşır. Temmuz ayına girdiğimiz bu günlerde, malum basında benzer birçok haber çıkıyor. Bu haberlerin altının boş olduğunun bilinmesinde yarar var. dolayısıyla burada iki tanesine değineceğiz.

  1. Bilindiği üzere, 5434 Sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu’nun 89/4. maddesinde yazılı kuruma bağlı çalışanın emekliliğinde “verilecek emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla süreler dikkate alınmaz” ibaresi Anayasa Mahkemesince iptal edilmişti.

Anayasa Mahkemesinin bu kararı uyarınca ortaya çıkmış olan hukuki durum göz önüne alınıp, kurumdan emekli aylığı alanların, 30 yıl üzerindeki hizmet yıllarına ait emekli ikramiyeleri güncel değerleri üzerinden kendilerine ödenmesi gerekirdi ancak bu yapılmadı ve Anayasanın 153. maddesindeki, anayasa mahkemesi kararları geriye işlemez hükmüne sığınılarak, onbinlerce, emeklinin SGK’ya yaptığı başvuru geri çevrildi. Kurumun haklı başvuruları geri çevirmesi üzerine, hak sahipleri tarafından açılan davalar da idari mahkemeler SGK ve hükümetin itirazına rağmen emeklileri haklı bulması üzerine, Bakanlar Kurulu harekete geçti ve hazırladığı kanun tasarsını TBMM’ye sevk etti. Tasarı Kanunlaştığında,  fazla süreler için emekli ikramiyesi alamamış emeklilere hakları ödenecek. Buraya kadar her şey gayet normal ve durum, emeklilerin lehine. Ancak durum hiç de öyle değil zira düzenlemeye göre; ikramiye farklarının hesaplanmasında, emeklilerin görevden ayrıldıkları tarihteki katsayılar esas alınacak ve güncelleme yapılmayacaktır.

  1. Yıllardır alışık olduğumuz üzere, bir kez daha yandaş basında emeklilere promosyon müjdesi şeklinde haberler çıkmaya başladı. Öncelikle şunu belirtmeliyiz, banka promosyonlarının emeklilere de verilmesi konusu, uzun zamandır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının masasında bekleyen, hükümetin gündemi değiştirmeye ihtiyaç duyduğunda gündeme getirdiği bir konudur.

Emeklileri Müjde Diye Kandırmaya Devam Ediyorlar

Aslında fazla söze gerek yok. Büyük ve önemli bir kitle olan emeklilerin sorunları günden güne katlanmaya, bu ülkeyi yönetenler ise bu sorunları görmezden gelmeye devam ediyorlar. 14 yıldır emeklilerin hiçbir sorununa gerçekçi çözüm üretemeyen, taleplerimizi kaynak yok diyerek görmezden gelen, AKP iktidarı da kendisinden önceki iktidarlar gibi, hamasi nutuklarla emeklileri oyalamaya devam ediyor. İktidarı milyonlarca emekliyi, hamasi nutuklarla oyalama taktiğini terk etmeye ve sorunlarımızın çözümü için, emekli sendikalarıyla masaya oturmaya, bunun için, gerekli yasal düzenlemeyi derhal yapmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here