Orman Yangınlarına Dikkat!

0
63

İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulla Sakallı; “Yeşil bir gelecek için, doğadaki ayak izlerimizi küçültmeliyiz!”

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulla Sakallı, tatil sezonunun başlaması nedeniyle, olası orman yangınlarına karşı vatandaşları uyararak açıklamalarda bulundu.

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulla Sakallı, yaz mevsiminin gelmesi ve tatil sezonunun başlaması nedeniyle orman yangınlarına karşı vatandaşları uyardı. Yrd. Doç. Dr. Abdulla Sakallı yaptığı açıklamada 2016 yılı baz alınarak yapılan araştırma ve uydu verilerinin analiz edilmesi sonucunda; dünya genelinde özellikle tropikal alanlarda ciddi düzeyde yangınlar meydana geldiğini söyledi.

Doğanın tahrip olmasıyla geri dönüşü mümkün olmayan sonuçlar doğabileceğinin altını çizen Abdulla Sakallı; “Sanayi devriminden sonra (1860’tan günümüze) fosil kaynaklı yakıt (Kömür, Gaz, Petrol vb.) kullanımındaki artışlar, dünya atmosferindeki sera etkisi yaratan gazların konsantrasyonlarında yüksek artışlar meydana getirmiştir. Binlerce yıldır bu gazlardaki değişimler minimal düzeyde olmasına karşın, son 160 yılda insansal kaynaklı etkilerle, atmosferdeki bazı gazların konsantrasyonunun iki kat artmasına neden olmuştur.

Atmosferi bir battaniye gibi düşünecek olursak, gazlardaki artışlar dünyamızı saran bu battaniyenin kalınlaşmasına ve bunun sonucunda dünyanın yüzey sıcaklığının artışına ve buna bağlı olarak özellikle bölgemizdeki kuraklıkların artmasına neden olmaktadır. Sıcak yaz aylarında, kuraklığın ve sıcaklığın etkisiyle doğal alanlara atılan kırık cam parçaları, sönmemiş sigara izmaritleri veya bu alanlarda piknik amaçlı yakılan ateşlerin tahribatı büyük, onarılması bazen imkânsız etkilere neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.

Yrd. Doç. Dr. Abdulla Sakallı sözlerini şöyle sürdürdü: “Aşağıdaki haritada, 2016 yılının Haziran ayı boyunca görülen yangınların bölgemizdeki sıklıkları görülmektedir. Özellikle Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa gibi yaz kuraklığının görüldüğü illerimizde bu yangınlar çok sık olarak görülmektedir. Bu yangınlar bu şehirlerimizin bitki örtüsünü tahrip ettikleri gibi, sınırlarındaki yaban hayatını da ciddi düzeyde tehdit etmektedir. Özellikle piknik sezonunun başladığı bu günlerde, vatandaşlarımızın çevre kirliliği konusunda yüksek derecede hassasiyet göstermelerini arzu ediyoruz.”

“Çocuklarımıza yeşil bir gelecek bırakmak için, doğadaki ayak izlerimizi küçültmeliyiz” diyen Abdulla Sakallı, sözlerini; “Bu hedefe ulaşmak için, kişisel araçlar yerine toplu taşıma araçları tercih edilmeli, kısa mesafeli ulaşımda bisiklet kullanılmalı, çevre dostu bilinci ile doğada hareket edilmelidir. Temiz bir gelecek ve temiz bir toplum için hepimiz el ele vermeliyiz. Bu dünya hepimizin” diyerek tamamladı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here