‘Olağan Üstü Hal’ İlan Edildi

0
284

ohal açıklama1Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş; “Millete Karşı Hiçbir Şey Olmayacak”

Geçtiğimiz Cuma günü yaşanan darbe girişimi sonrası ülke genelinde ‘Olağan Üstü Hal’ ilan edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce sinyalini verdiği önemli kararı, MGK ve Bakanlar Kurulu’nun ardından açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan 3 ay süreyle OHAL kararının alındığını ifade etti.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL)’e ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, 3 aydan daha kısa sürede normale dönülebileceği mesajını verdi. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Numan Kurtulmuş, Olağanüstü Hal’in darbeye teşebbüs edenlerle ilgili işlemlerin süratle yapılmasına yönelik olduğunu söyledi. Kurtulmuş; “Millete karşı hiçbir şey olmayacağının sözünü veriyoruz. Sokağa çıkma yasağı olmayacak, temel haklardan ödün verilmeyecek. Serbest piyasa kuralların işleyişinde en ufak bir aksama olmayacak. Başka konularda OHAL uygulamalarına gidilmeyecek” diye konuştu.

OHAL’i mümkün olduğunca kısa tutmayı amaçladıklarını kaydeden Kurtulmuş; “Türkiye’yi dağıtacak bir darbe hazırladıkları ortada, devletin kurumları bakımından ciddi eksiklikler olduğu aşikar. İlk iş FETÖ’cülerin tasfiyesini sağlamak, sonra da eksiklikleri gidermek. En büyük teşekkür millete. Şimdi yaraları sarma zamanı. Millete yansımadan 15 Temmuz darbe girişiminin izlerini silerek, yolumuza devam etmeliyiz. Amacımız OHAL’i mümkün olduğunca kısa tutmak, inşallah 1-1,5 ay içinde işlerimizi tamamlar kaldırır ve normale döneriz” değerlendirmesinde bulundu.

Olağanüstü Hal (OHAL) Nedir?Ne Kadar Süre İlan Edilebilir?

Darbe girişiminde yaşanan kaosun ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, MGK toplantısında alınan Olağanüstü Hal kararını açıkladı. Peki anayasada OHAL nasıl tarif ediliyor? Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilen bu kanunun amacı; Tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım, Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması, Durumlarında olağanüstü hal ilan edilmesi ve usulleriyle olağanüstü hallerde uygulanacak hükümleri belirlemektir.

Yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilir. Olağanüstü hal kararı Resmi Gazete’de yayımlanır ve hemen Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur. Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise derhal toplantıya çağrılır. Meclis, olağanüstü hal süresini değiştirebilir. Bakanlar Kurulunun istemi üzerine, her defasında dört ayı geçmemek üzere, süreyi uzatabilir veya olağanüstü hali kaldırabilir.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here