Muhasebecilere ‘E-Uygulamalar’ Anlatıldı

0
266

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasında, muhasebecilere yönelik, ‘E-Uygulamalar’ konulu eğitim semineri düzenlendi. TÜRMOB Eğitmeni İnci Şalcı’nın konuşmacı olduğu eğitim seminerine, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İstanbul SMMM Odası Başkanı Yücel Akdemir, İskenderun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Merih Hasan Yıldırım, İSMO Onursal Başkan Alaaddin Özbülbül, İSMO yönetim kurulu üyeleri, mali müşavirler ve meslek mensupları katıldılar.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ve İskenderun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası işbirliğinde düzenlenen seminer, oda üyelerine ve muhasebecilere, e-fatura, e-defter, e-arşiv ve benzeri konularda güncel bilgiler aktarılması amacıyla organize edildi.

Seminer öncesi kısa bir konuşma yapan İskenderun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Merih Hasan Yıldırım; “Meslek mensuplarımızı her zaman eğitimler vererek, yeni çıkan yasalar ile ilgili en yetkili kişiler tarafından bilgilendiriyoruz. Her geçen gün işlerimiz dijitale doğru gidiyor. Muhasebe işlemlerimiz bilgisayar ortamında internet aracılığı ile daha hızlı ve kolay hale geliyor. Sürekli sistemler de yenilemeler oluyor. Bu bağlamda bizlerde üyelerimizi bu konularda bilgilendiriyoruz. Toplantının düzenlenmesinde bizlere desteklerini esirgemeyen ve her zaman yanımızda olan İTSO yönetimine de ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

İstanbul SMMM Odası Başkanı Yücel Akdemir’de seminerde yaptığı konuşmasında mesleğin sorunlarına değinerek; “Mesleğimizde nerden geliyoruz, nereye gidiyoruz, mesleğimizde son durum nedir diye şöyle bir bakacak olursak artık mesleğimizde 30. Yılımıza giriyoruz. 30. Yıla girerken gelecek ile ilgili endişelerimiz var, umutlarımız var, 30 yıla dönük baktığımızda geldiğimiz nokta da sürekli aynı konuları söylüyoruz ve çözdüğümüz söylenemez. Mesleğimizde 4 tane temel konu sayın deseler biz genelde tahsilat sorunumuz var diyoruz, haksız rekabet var diyoruz, angaryalar var diyoruz, beyanname süreleri var diyoruz.

Eğer gereken tedbirleri almazsak 30 yıl sonra gere buraya bir oda başkanı gelir yine biz aynı şeyleri konuşuruz. Dünya farklı bir noktaya gidiyor. Mesleğimizde ülkemizde ve Avrupa’daki konular belli, bunlar teknolojideki iyileştirme, siber güvenlik, sanal para ve big data temel konuları konuşuyorlar. Bizde de aslında bunlar konuşuluyor. Teknolojik dijitalleşme başladı. Mesleğimizi çok yakından ilgilendiriyor. Bizler de bu meslekte teknolojiyi yakından takip etmek durumundayız. Artık birçok işlerimiz bu teknolojik veriler üzerinden yapılmaktadır. Bu tür toplantılarda sizler için önemlidir” şeklinde konuştu.

Son olarak söz alan TÜRMOB Eğitmeni İnci Şalcı ise, sine vizyon destekli olarak ‘E-Uygulamalar’ konulu bilgiler verdi. E-fatura, e-defter, e-arşiv, e-uygulamalarda gelir kaydı, e-irsaliye, e-serbest meslek makbuzları konularına değinen Şalcı; “Muhasebeciler artık birçok verileri elektronik ortamda tutmaya başladılar. Önümüzdeki yıllarda da bu işlerin artık dijital ortamda yapılması da kaçınılmaz olacaktır. Sistem üzerinden tutulan defter ve kayıtların muhafaza yükümlülüğü başkanlığa aittir. Başkanlık, mükellef meslek mensubu ya da meslek odası tarafından girilen kayıtları ve bu kayıtlardan hareketle oluşan defterleri elektronik ortamda muhafaza ederek mükelleflerin kullanımına hazır hale getirmeleri gerekmektedir” dedi.

Konuşmaların ardından İstanbul SMMM Odası Başkanı Yücel Akdemir’e İSMO Danışma Meclisi Başkanı Aziz Taşkapan plaket takdim etti. Yine toplantı sonunda, Oda Raportörü İsmail Bıkmaz’da TÜRMOB eğitmeni İnci Şalcı’ya katılımlarından ve verdiği eğitimden dolayı plaket takdiminde bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here