“Mimar Sinan’ı Anıyor ve Anlamaya Çalışıyoruz”

0
78

mimarlar odası1Mimarlar Odası İskenderun Temsilciliğinden ‘Mimar Sinan’ Mesajı

Mimarlar Odası İskenderun Temsilciliği Yönetim Kurulu Mimar Sinan’ın ölümünün 426. yıldönümü nedeniyle yazılı bir mesaj yayınladı. Mimar Sinan’ı anmanın amacını, O’nu ve eserlerini anlamak ve onun ilkelerini kavrayıp prensip edinmek olarak nitelendiren Mimarlar Odası Yönetim Kurulu, açıklamalarında ayrıca şu ifadelere yer verdiler;

“Sinan, Türk Mimarlık sanatının en büyük ustalarından biridir. Yurdumuz onun ölümsüz yapıtları ile doludur. Sinan’ın eserleri bugün bile görenleri hayran bırakmaktadır. Eserlerindeki incelik, sağlamlık ve güzellik göze çarpar. Süleymaniye Cami ve Külliyesi bir batı Toplumunda olsaydı, adına yüzlerce Süleymaniye romanı, müzikali, şiiri, bestesi, film ve oratoryosu yapılırdı. Bugün ustaların ustası Koca Sinan’ı hatırlamaktan öte doğup büyüdüğü, hayat sürdüğü, coğrafyasından beslendiği kültür değerlerini, dehasını, övünç kaynağımız olan Asya’dan Avrupa’ya uzanan coğrafyadaki eserlerinin mana ve önemini saymak ile bitiremeyiz.

Kültürel ve mimari miraslarımız tek tek yok edilirken… Yok olmasına sessiz bir şekilde seyirci kalanlar var ise, mesleğini yapan ancak mimarlık kaygısından uzak meslektaşlarımız var ise, kimliksiz yapılaşma, yeşilsiz kentleri, kamu yararına değil de kişi ve şahıs yararına planlamayı onaylayanlar var ise bu işte daha başında sıkıntı var demektir. Sıkıntılar Toplum adına hep beraber topyekûn çözülmelidir.

Ülkemizde sanatkarların ekonomik kaygısı devam ettiği sürece, Plan ve planlamanın alt üst edilip rant olgusu büyürse, şehirleşme yağma edilip dayı-yeğen ilişkileri yaşanırsa, kopyala-yapıştır mimarisini uygulayan ve meslektaşlarımızın ucuz iş/ucuz bedel çerçevesinde çalışan halkımız olduğu sürece, özgür tasarım ve çizgileri kısıtlayan yönetmelikler olup TMMOB’un çalışmaları kısıtlandığı sürece başarı sağlanamaz. Ölümünün 426. Yıl dönümünde Mimar Sinan’ı yaşıyor, anlamaya çalışıyor ve saygıyla anıyoruz.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here