“Mesleki Yeterlilik Belgesi Kurs Ücreti Artık Avrupa Hibe Fonundan Karşılanıyor”

0
38

İskenderun Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erol Akın; “Mesleki Yeterlilik Belgesi Kurs Ücreti Artık Avrupa Hibe Fonundan Karşılanıyor”

İskenderun Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erol Akın, yaptıkları girişimler sonucu, geçtiğimiz yıllarda tüm meslek grupları için zorunlu tutulan ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ kurs ücretlerinin, Avrupa Hibe Fonlarından ödenmesini sağladıklarını vurguladı.

2017 yılında tüm meslek grupları için, Meslek Yeterlilik Kurumu tarafından Avrupa Uyum Yasaları gereği ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ sisteminin uygulanmaya başladığını hatırlatan Akın, bu belgeyi almak için ödenmesi gereken 1.080 TL kurs parasının, girişimleri sonucu Avrupa hibe fonlarından ABİGEM aracılığıyla ‘Mahir Eller’ projesi kapsamında ödenmeye başladığını kaydetti.

Halihazırda kendi meslek gruplarının pek çok belgeye sahip olmasına rağmen ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin de zorunlu kılındığını aktaran Akın; “Mesleki Yeterlilik Kurumu, ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni, meslek gruplarına göre belirli tarihlerde alınmasını zorunlu kılmıştır. Bizim 4 meslek grubumuz vardır; yolcu yük taşımacılığı, tanker taşımacılığı-akaryakıt taşımacılığı, öğrenci servis işletmeciliği, personel servis işletmeciliği olmak üzere. Esnaflarımızın zaten 5-6 tane belgeleri var. Bizim meslek grubumuz 5 bakanlık tarafından denetlenmektedir.

Belgelerin Yeterli Olduğu Kanaatindeyiz

Bakanlığın bir tanesi SRC belgesini yeterlik belgesi olarak kabul ederken, diğer bir bakanlık mesleki yeterlilik belgesini kanuni zorunlu olarak kılmaktaydı. Bu kanunun çıktığı tarihten itibaren elimizdeki belgelerin yeterli olduğu kanaatindeyiz. Bunun haricinde yerelde mahalli olarak da Milli Eğitim Müdürlüğümüze bağlı Halk Eğitim Merkezleri aracılığıyla servis şoförlerimize ve yanlarında çalışan rehber personellere meslekleri ile alakalı kurs ve akabinde sertifikalandırma durumu vardı. Bu sertifikalar olmadığı zaman da ulaştırma koordinasyon merkezi tarafından güzergâh izin belgeleri verilmemekteydi. Fakat bizim uğraşlarınız nafile çıktı. 03.09.2020 tarihi itibariyle mesleki yeterlik belgesi servis şoförlerinin alması zorunlu kılındı” dedi.

Kurs ücretleriyle ilgili Avrupa Birliği Fonlarından yararlanmak üzere yaptıkları ilk girişimlerinin, Covid Salgını dolayısıyla Avrupa Birliği Fonlarının kesilmesi nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandığını ifade eden Akın; “Malumunuz Mart döneminde dünyayı saran Covid salgını ülkemizi de etkilemiştir. Bu Covid salgınından dolayı yetkili birimler meslek yeterlilik belgesini es geçtiler. Mesleki yeterlilik belgesinin Avrupa hibe fonlarından faydalanabildiğini öğrendik. Çünkü esnafımızın özel kurslara gitmeleri gerekiyordu ve bunun da bir bedeli vardı. Şu anki bedeli 1.080 lira kurs bedeli, 200 lira da mesleki yeterlilik kurumuna belge ücreti olarak yatırılıyordu. Bunun ücretsiz verileceğini öğrendik.

‘Mahir Eller’ Projesi Kapsamında Ücretsiz Faydalanıyoruz

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin bünyesinde bulunan Avrupa İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) aracılığıyla ‘Mahir Eller’ projesi kapsamında bundan faydalanabiliyoruz.

Geçen sene ABİGEM’le çalışmalarımız oldu. Esnaflarımıza bu ölü dönemde bu belgeyi ücretsiz alabilmek için mücadele ettim lakin ülkemizi saran Covid salgını Avrupa’yı da sarmıştı ve Avrupa hibe fonları kesilmişti. Çalışmalarımız belli bir seviyeye geldi ama Avrupa hibe fonlarından ABİGEM aracılığıyla ‘Mahir Eller’ projesinden faydalanamadık. Akabinde Ağustos’un 8’inde tekrar hibe fonlarının açılmasıyla söz konusu ilgili kurumlarla anlaşmamızı yaptık.

Şu an 265 tane esnafımız teorik ve pratik kurslara katılmaktadır. Bugün itibariyle son adaylar yazılacaktır, geri kalan adayların sınavları bittikten sonra ücret mukabilinde belgeler alınacaktır. Bu konuda duyarlı davranan esnaf arkadaşlarımıza müteşekkirim. Teorik ve pratik sınavlar kamera kayıtları karşısında hiç kimsenin müdahale edemediği ortamda yapılmaktadır. Hassas ve ciddi bir program uygulaması vardır. Eğitimcilere teşekkür ediyorum.

Şu an için elimizden gelen buydu. Sadece 1080+200 lirayı, 200 lira ile kurtardık. Keşke tamamını ücretsiz alabilseydik. İnşallah diğer dönemlerde halk otobüslerine, minibüslere, taksicilere ve kamyonculara verilecek mesleki yeterlilik belgesi zorunlu olduğu zamanlarda elimizden geldiği kadar esnafımıza bedel ödettirmeden almanın yollarını arayacağız” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here