Makine Mühendisi Ayhan Karan; “Asansörlere Denetim Şart!”

0
457

ayhan-karan1İskenderun’da hizmet veren Makine Mühendisi Ayhan Karan, asansörlerin denetlenmesi ve bakımları hakkında gazetemize bazı değerlendirmelerde bulundu. Asansör denetleme ve kontrollerinin periyodik olarak yapılmasının şart olduğunu söyleyen Karan; “Kontrol Yönetmeliği gereği insan sağlığı açısından, herhangi bir kazaya sebebiyet vermemesi için, asansörlerin senede 1 defa akredite olmuş kurumlar tarafından periyodik şekilde kontrollerinin yapılması zorunludur” dedi.

Kontrol ve Takip Yetkisi Belediyelerin…

Asansörlerin kontrollerinin yapılması ve takip edilmesi yetkisinin belediyelere verildiğinin de altını çizen Karan; “Belediyeler, hangi firmayı, nereyi, kimi seçeceklerine kendileri karar veriyor. Bu yetki belediyelere verilmiş. Belediyeler de asansör denetimleri konusunda akredite olmuş kurumlarla asansörlerin denetim-kontrol görevini sözleşmelerini yıllık olarak yapıyor. Bu görevi alan kurumlar, senede bir defa şehirdeki tüm asansörlerin teknik şartlara uygun olup olmadığını kontrol edip bir rapor hazırlıyor.

Kurumlar, bu raporu belediyeye vermek zorundalar. Bu raporların bir nüshası ilgili bakanlığa da iletilir. Burada amaç asansörlerin tamamen düzgün çalışması, kazaya, insan sağlığına zarar vermeden faaliyette olmasıdır. Bu asansörler insan taşıyor, vatandaşlarımızın can güvenliği çok önemli” diye konuştu.

ayhan-karan2

Bizim Makine Mühendislerimiz Tecrübeli ve Deneyimli

 Özellikle şehrimizdeki makine mühendislerinin çok geniş bir kadrolara sahip olduğu, eskiye dayanan tecrübeleri ve deneyimleri olduğuna da vurgu yapan Ayhan Karan; “Daha önceki senelerde İskenderun Belediyesi ve İskenderunlu mühendislerimizle beraber asansörlerin periyodik şekilde kontrollerini yapıyorduk. 1 Ocak tarihi itibari ile İskenderun Belediyesi, Gaziantep’te başka bir firmayla anlaşmış ve oradaki firmayla çalışmayı tercih etmiştir Makine Mühendisleri Odamız ise diğer anlaştığı belediyelerle çalışmalarını sürdürüyor” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz senelerde sürekli asansör kazalarının yaşandığına da dikkat çeken Karan; “Senelik kontroller yapılmaya başlandıktan sonra kazalarda ciddi anlamda azalmalar görüldü. İnsan hayatı için kontroller aksatılmadan yapılmalıdır” dedi.

Karan ayrıca senede bir defa yapılan periyodik kontrolün yeterli olmadığına da değinerek, asansörü olan her binanın yöneticilerinin bir asansör firmasıyla anlaşıp asansörlerinin aylık kontrollerini de yaptırması gerektiğinin altını çizdi.

LPG’li Araç Kullananlar Dikkat!

LPG’li araç kullanımına da değinen Makine Mühendisi Karan, LPG kullanımının, gerekli önlemler alınmazsa, gerekli kontroller yapılmazsa diğer yakıtlar (benzin, doğalgaz, dizel) gibi tehlikeli olacağını söyleyerek; “Standartlara, malzemelere uygun şekilde yapılmış bir LPG dönüşümü ve bakımı yapılmış araçlar, piyasada tehlike arz etmez. Ancak LPG’li araçların 2 senede bir genel kontrolden geçmesi lazımdır. LPG dönüşüm malzemelerinin sağlıklı çalışıp, çalışmadığı, hortumlarında kaçak olup olmadığı kontrol edilmelidir” diye konuştu.

Doğayı En Az Kirleten Yakıt LPG!

LPG’nin en çok tercih edilmesinin nedenlerine de değinen Karan; “Çevreyi en az kirleten ve en düşük maliyeti olan yakıt LPG’dir. Bu yüzden çok tercih ediliyor. Araçlardaki LPG tankları 10 yılda bir mutlaka değiştirilmelidir. Sürücüler, LPG tanklarından yoğun bir koku geldiği zaman araçlarını mutlaka gözden geçirtmeliler. Araç muayenesi kontrollerini, Makine Mühendisleri Odası yetkili olarak yapmaktadır” dedi.

Araçlarını çok kullananların LPG kullanmasını da tavsiye eden Karan; “Eğer aracınızı haftada bir gezme için kullanıyorsanız LPG kullanmanıza gerek yok. Aracınızı çok sık ve sürekli kullanıyorsanız mutlaka LPG’ye dönüşüm yapın” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here