Liderler, Renkler Ve Sistem (1)

0
36

Değerli okurlarım, bu makalemle birlikte sizleri yaklaşık yarım asır geriye götüreceğim. Geriye bakılarak yürünmez ama maziyi unutmamak ve de o günleri yâd etmekte de çok büyük faydalar vardır diye düşünüyorum. Yine,  bu makaleyle birlikte genel olarak bana bu mesleği sevdiren ve öğreten ustalarımı rahmetle anarken, hayatta olanları da yâd etmek, kulaklarını çınlatmak istiyorum.

Ama daha önce, sporda ve çevremizde gelişen olumlu ya da olumsuz yaklaşımların renklerine değinmek istiyorum. Sporumuzda garip şeyler oluyor dedim ya bu gariplikler yapan kişilere göre değişiyor. Yani, filan kişi yaparsa “Haklıdır, elbette yapacak” deniliyor. Falan kişi yaparsa “O kim oluyor kardeşim, onun böyle şeyler yapmaya hakkı hukuku salahiyeti var mı ?” ifadesi kullanılıyor.

Hal böyle olunca, böylesine çelişkili ortamlarda, hak, hukuk ve centilmenlikten söz etmek mümkün olabilir mi sizce? Sizler bana böyle bir soru yöneltseniz, vereceğim cevap, ömrümün sonuna kadar hep aynı olacaktır. KESİNLİKLE OLMAZ! Neyi demeye çalıştım dersiniz? Anlatacağım…

İnsanlar yaşamları boyunca, farkında olmasalar bile bazı aşamalardan geçerler. Mütevazi başarılar iz bırakmayabilir ama boyut kazanmış başarılar dikkat çeker. Özellikle, bu kişi ve kişiler, belli kurum ve kuruluşların önderiyse yani lideriyse! Önder ya da lider her neyse biraz açalım. Efendim,  lider kimdir ve neleri ön plana çıkarır? Bu sorunun cevabı herkese göre değişebilir ama ben genel olarak bu önemli konuya şöyle bakmak, aynı şekilde de sizlere sunmak istiyorum.

Bir koltuk düşünün ve o koltuk liderlik koltuğu olsun. Orada oturan müdür, genel müdür de olur. Takımın kaptanı ve de kulüp başkanı da olur. O koltukta şunlar yazar ve de yazılmalıdır. Bilgi, yetenek, basiret, cesaret ve dürüstlük yazmalıdır. Bunlar liderliğin “Olmazsa olmaz” vasıflarıdır, bence!

Koltuğun dört ayağında da şunlar yazılı olmalıdır. Sevgi, saygı, güven, itimat… Bacaklar, liderle, liderlik ettiği insanlar arasındaki iletişim kanallarını temsil eder. Bu kanallar erozyona uğrarsa, aşağıdan yukarı sevgi kaybı, saygı duymama, güvenmeme duyguları artarsa, liderin işi zorlaşır ve biter.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here