Lider Olmanın Ölçütleri

0
232

Liderlik sadece siyasete özgü değildir. Hayatın her alanında karşılaşırız. Ancak lider denince akla ilk gelen siyaset kurumudur.

Çeşitli kaynaklardan alıntılarla lider olabilmenin koşul ve özelliklerini derledik. Liderliğin tanımını yaparken değişik düşünceler ortaya atılır. Liderliğin özelliklerini tekrar anımsatmakta yarar görüyoruz.

Lider sağduyulu ve hoşgörülüdür. Aynı zamanda ölçülü, soğukkanlı ve ılımlı bir yol izler. Lider toplumu ayrıştırma yerine, kucaklayıcı ve birleştirici olur. Lider toplumsal barışa önem verir, kendisini başkalarının yerine koyarak empati yapar.

Lider özgüven sahibidir. Lider tutarlı ve samimi bir kişiliğe sahiptir; söyledikleriyle uyguladıkları arasında uyum sağlar. Lider acizlik göstermez, çözüm üretir. Toplumun refah ve mutluluğunu ön planda tutar.

Lider günün koşullarına ve geleceğe yönelik her türlü değişim ve yeniliklere açıktır. Lider olaylara gerçekçi gözüyle bakar, boş hayallerle uğraşmaz. Lider her ne olursa olsun, hangi koşullar oluşursa oluşsun gücünü ve yetkisini kötüye kullanmaz.

Lider vatandaşlarına karşı şefkat, sevgi ve saygıyı esirgemez. Lider, toplumda oluşturduğu güvenle kitleleri arkasından sürükler. Kararlı, tutarlı ve fedakârdır. Lider, duygusal davranmaz adil olur, herkese eşit mesafede durur, halkına karşı kin ve nefret duyguları beslemez.

Lider, insanlara tepeden bakmaz, kibirliği reddeder “ben” yerine “biz” ilkesiyle hareket eder. Lider öngörülüdür, ufku geniştir. Geleceği çok iyi analiz eden ve gelecekle ilgili doğru tahmin etme meziyetine sahiptir. Lider tarihi bir şahsiyettir, toplumun ortak değeridir.

Lider bilgili ve birikimlidir, becerikli ve girişkendir, akıl ve bilime önem verir. Lider sosyal, ekonomik ve siyasal istikrarı sağlayacak gerekli önlemleri alarak, toplumun ortak çıkarlarını gözetir. Lider gücünü milletten alır. Sorumluluk bilinciyle milletin lehine oluşacak fırsatları çok iyi değerlendirir ve hayata geçirir.

Lider birlik, beraberlik ve dayanışmaya özen gösterir, yapıcı ve olumlu davranışlarıyla yol gösterici rolünü üstlenir.

Liderlik, öyle sanıldığı gibi kolay elde edilmiyor. Birçok meziyetin bir arada toplanıp oluşması gerekiyor.

Liderlik doğada ender bulunan altın gibi değerlidir. Bir liderin ortaya çıkması, yarım yüzyılı buluyor. Herkese nasip olmaz. Olayların koşul ve akışına bağlı olarak zeki ve yaratıcı kimi insanlar liderliğe soyunuyor, kitleleri arkasına alarak mücadelesini sürdürüyor.

Halkın nazarında liderliğe layık görülen kişinin ortaya attığı fikirlerden kuşku duyulmaz, inandırıcı gelir.

Bir de liderliği taklit edenler var. Bir türlü beceremezler, yüzlerine gözlerine bulaştırırlar liderliği.

Kimileri lider doğar, kimileri de sonradan liderliğe özenir. Liderlik o kadar da ucuz değildir. Vizyon ve misyon sahibi olmak gerekir.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here