Kısa Bir Antakya Tarihi’ Slayt Gösterimine Yoğun İlgi

0
332

Arsuz 12. Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri çerçevesinde Kültür Kentleri Birliği Platformu Hatay İl Başkanı şair Nebih Nafile’nin moderatörlüğünü yaptığı “Kısa Bir Antakya Tarihi” slayt gösterimi ve “Kurtuluş Mücadelesinde Antakya” konulu söyleşi ilgiyle izlendi. İskender Sayek Kültür ve Sanat Evinde gerçekleştirilen etkinlik Kenan Yurttagül ve Ömer Bayraktar tarafından gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. İskender Sayek; “Bu yıl 12’cisini gerçekleştirdiğimiz etkinliklerde emek veren siz değerli katılımcı dostlara teşekkür ediyorum. Özellikle bu yıl Hatay’ın tamamına etkinliklerimizin duyurulması ve katılımıyla sevgili Nebih Nafile’ye teşekkür ediyorum” dedi.

Kültür Kentleri Birliği Platformu Hatay İl Başkanı Nebih Nafile; “Güzel insanların varlığını hissettirmek bizim de bir parça görevimiz, Türk Tabipleri Birliği Eski Başkanı Doktor Füsun Sayek 11 yıldır çeşitli etkinliklerle anıldı. Bu yıl 12. kez daha da zengin etkinliklerle anılıyor. Emek veren başta Prof. Dr. İskender Sayek Beyefendiye ve kızı Aylin Sayek Hanımefendiye teşekkür ediyorum. Bu güzel Akdeniz akşamında bizlere zaman ayıran siz değerli konuklarımıza hoş geldiniz diyor, teşekkür ediyorum.

İki değerli isimle bir aradayız. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü yapmış arkeolog Kenan Yurttagül Bey çok özel bir sunumu sizler için burada paylaşacak. Konu, Antakya olunca hepimiz heyecanlanıyoruz.  Kendisinin bizzat tanıklık ettiği tarihi olayları da sizlerle ikinci bölümde paylaşacak olan kıdemli, bilge, örnek vatandaş ödüllü Eczacı Ömer Bayraktar Ağabeyim ve Kenan Yurttagül Beyefendiye emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Antakya’nın bilinmeyen yönleriyle slayt sunumu ve kısa film Kenan Yurttagül’ün güzel anlatımıyla konuklar tarafından ilgiyle izlendi. Birinci Haçlı seferi sonrasında Antakya kenti civarında Haçlılar tarafından kurulmuş bir devlet olan Antakya Prensliği’nin oluşturması dikkat çekildi. Yurttagül; “Antakya şehri M.Ö 300 yıllarında Seleukos 1 tarafından kurulmuştur. Şehir çok büyümüş, ortasında iki tarafından Asi Nehri geçer ve bu adada kenti oluşturan hamam, hipodrum, tiyatro salonları ve evler kurulmuştur. M.S 1098-1298 yılları arasında Antakya hanedanlığı 1.Bohement tarafından kurulmuştur.

Özellikle Anadolu’da on üç yerde Antakya adı verilmiştir. Eczacı Ömer Bayraktar, kurtuluş mücadelesindeki Antakya yıllarını, Fransızların acımasızlığına da dikkat çekerek yaşanmış tarihi olayları anlattı. Divan edebiyatından örnek şiirlerle geceye anlam katan Ömer Bayraktar, geceyi tertipleyen Nebih Nafile kardeşime ve Prof. Dr. İskender Sayek Beyefendiye teşekkür ediyorum” dedi.

Soru-cevap şeklinde devam eden etkinliğin sonunda hatıra fotoğrafı çektirildi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here