Kentsel Dönüşüm Projesi Hatay’da da Başladı!

0
231

Ülke genelinde 5 Ekim 2012 Cuma günü başlatılan “Kentsel Dönüşüm Projesi” kapsamında ilimizdeki yıkım çalışması da saat 10.00’da Kırıkhan’da bulunan askeri lojmanın yıkımı ile başladı.

Yıkım dolayısı ile düzenlenen törende konuşan Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, “Bugün Sayın Başbakanımızın startını vereceği ve 33 ilde 150 binanın aynı anda yıkımına başlanacak olan büyük bir dönüşümün ilk adımını atıyoruz. Bu vesileyle yapılacak olan kentsel dönüşümün ilimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını dilerim” dedi.

Kentsel Dönüşüm Projesi’nin, ilimiz ve ülkemiz için  bu alanda yapılan devrim niteliğinde bir yenilik olduğuna dikkat çeken Vali Lekesiz; “Bu fırsattan il ve ilçeler olarak en iyi şekilde yararlanmamızda büyük faydalar var. İlimizde ilk aşamada 3 adet kamu binasının yıkımı gerçekleşecek. Bu kanunla beraber getirilen yeniliklerle ve reformla büyük afetler olup can ve mal kaybı yaşandıktan sonra yaraların sarılması yerine, önceliğimiz can kayıpları yaşanmadan tedbir alınması halidir” diye konuştu.

Lekesiz, riskli alan ve riskli yapı tespit çalışmalarının başlatılması yönündeki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konuya ilişkin talimatının, tüm mahalli idarelere iletildiğini, çalışmalar tamamlandığında belediyelerce tespit edilen riskli alan tespitlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza iletileceğini, Bakanlık tarafından yapılacak değerlendirmeler neticesinde konunun Bakanlar Kurulu’na sunulacağını da hatırlattı.

Vali Lekesiz; “Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan olarak belirlenen alanlarda, riskli yapı olarak tespit edilen yapı için yenilenme şeklinde dönüşüm çalışmaları Mahalli İdareler tarafından yapılacaktır. Riskli yapı tespitleri öncelikli malikler tarafından, Bakanlıkça lisanslandırılan kuruluşlara yaptırılacaktır. 6306 sayılı Kanun’da riskli yapıların tespiti için yetki verilen kuruluşların arasında ilimizden Hatay İl Özel İdaresi, Antakya Belediye Başkanlığı, Mustafa Kemal Üniversitesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bulunuyor” dedi.

Vali Lekesiz, vatandaşlarımızın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Dönüşüm Projeleri özel hesabından tespit kredisi, yıkım kredisi, güçlendirme kredisi, enkaz kaldırma ve yenileme kredilerinden yararlanabileceklerini de sözlerine ekledi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü M. Melik Kara’nın da konu ile ilgili olarak bilgi verdiği törende daha sonra askeri lojmanın yıkımı için ilk kepçe vuruldu.

Törene, Vali Yardımcısı H. Volkan Köksal, Kırıkhan Kaymakamı F.Fikret Çelik, Antakya Belediye Başkan Vekili H.İbrahim Yelkaya, İlçe Garnizon Komutanı Piyade Yarbay Ragıp Taygan, İl Müdürleri ile vatandaşlar katıldı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here