Kara; “Termik Santraller Tahribata Yol Açacak”

0
99

çevre koruma derneği10Çevre Koruma Derneği (ÇKD) İskenderun Şube Başkanı Nermin Yıldırım Kara, termik santrallerin bir ihtiyaç değil, politik bir tercih olarak dayatıldığını belirtti. Kara; “Termik santraller çalışmaya başladığında her gün yaklaşık 22 milyon ton teniz suyu çekilip termik santrallerde soğutma suyu olarak kullanılıp yaklaşık 10 derece daha sıcak olarak denize verilecek” dedi.

5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla, Çevre Koruma Derneğinde, yönetim kurulu üyeleri ve bir önceki başkan Ecz. Barış Sönmez’in de katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Derneği İskenderun Şube Başkanı Nermin Yıldırım Kara, 5 Haziran’ın bir kutlama değil, çevre sorunları ile mücadele günü olduğunu kaydetti. Kara, çıkartılan yasa ve programlar ile gerekli önlemleri almayarak, Türkiye’de iktidarların çevrede yaşanan olumsuzlukların nedeni haline geldiklerini de vurguladı.

Başkan Kara; “Mevcut hükümetler, doğal alanları yok edecek, meraları kaynak yaratmak adına ortadan kaldıracak, ülke kaynaklarını rant odaklı talan edecek kıyılarının turizm uğruna yağmalanmasını hızlandıracak, kirlilik üretecek teknolojileri, dahası termik/nükleer santralleri ülkemize getirecek ve getirmekte olan, insan yaşamını hiçe sayan tarihi ve kültürel değerleri dikkate almadan uygulanan kentsel dönüşüm programlarına ve uygulamalarına çevre kaygısı gütmeden hız vermektedirler” diye konuştu.

Termik santrallerin bölgede yaratacağı tahribata da dikkat çeken Kara, Afşin, Elbistan ve Yatağan’da termik santrallerin etkilerine değindi. Sinop ve Akkuyu’da yapılması planlanan nükleer santral anlaşmalarının ülkeyi nükleer çöplüğe dönüştüreceği endişesini paylaşan ve girişimlerden vazgeçilmesi çağrısında bulunan Kara, sanayileşmenin mutlaka kirleten sanayi olmasının zorunlu olmadığını vurguladı.

Kara, 5 Haziran dolayısıyla AKP hükümetini ve tüm siyasi partileri çevre sorunları konusunda daha duyarlı ve samimi olmaya çağırdı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here