Kara; “100 Binlerce Liralık Noter Masrafı Çıkıyor”

0
18

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Yerinde Dönüşüm projesi kapsamında alınan noter ücretlerine ilişkin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

Soru önergesinin gerekçesinde Yerinde Dönüşüm projesi kapsamında noterde yapılan işlemlerdeki masraflara dikkat çeken Nermin Yıldırım Kara; “6 Şubat depremleri neticesinde yıkımın büyük olduğu illerimizde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Yerinde Dönüşüm Projesi uygulanmaktadır. 7452 sayılı kanunla çıkartılan ek madde neticesinde; bu proje kapsamında yapılacak olan iş, işlem ve uygulamalarda 7269 sayılı kanunun 42’nci maddesi kapsamında işlemler, vergi, resim ve harçlardan muaf tutulmaktadır.

Bu düzenlemeye istinaden de yapım işinden sorumlu müteahhit ya da şirketler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan alınan muafiyet yazısıyla noterlere başvuruda bulunmaktadır. Noterler tarafından kanunda bahsi geçen harç ve damga vergisi ücretleri talep edilmemesine karşın yaptıkları işlemlere istinaden aldıkları değerli kâğıt ücreti, ilgili katma değer vergisi ile birlikte SPK’dan değerleme raporları da eklenince noter makbuzları oldukça yüksek ücretlere ulaşmaktadır. Veraset ya da benzeri durumlar söz konusu olduğunda sayfa miktarındaki artış ücretleri artırmaktadır.

Yapım işlerinden sorumlu şirketler de bu maliyetleri projeden faydalanmak isteyen yurttaşlara yansıtmaktadır. Getirilen vergi muafiyetleri olumlu olmakla beraber deprem bölgesinde olabildiğince hızlı şekilde konutların yükselmesi için değerli kâğıt ücretinin, ilgili katma değer vergisinin, SPK değerleme raporları ve vekalet işlemlerine ilişkin noter masraflarının devlet tarafından karşılanması gerekmektedir. 13 aylık bir süre geride kalmasına rağmen istenilen konut stokuna ulaşılamadığı da göz önünde bulundurularak bu konuda tüm yetkili kurum ve kuruluşların yeni düzenlemelerle teşvikte bulunması elzemdir” şeklinde konuştu.

Değerli Kağıt, İlgili KDV ve SPK Değerleme Raporlarına İlişkin Çıkan Maliyete Dair Bir Çalışmanız Mevcut Mu?

Hatay Milletvekili Kara, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a şu soruları yöneltti:

-Bakanlığınızın Yerinde Dönüşüm projesi kapsamında, noterde yapılan işlemler sonucu ortaya çıkan değerli kağıt, ilgili KDV gibi maliyetlerin Hazine tarafından karşılanmasına ilişkin bir çalışması mevcut mudur?

-Yerinde Dönüşüm projesi kapsamında, noterde yapılan işlemler sonucu ortaya çıkan maliyetlerin Hazine tarafından karşılanmasına ilişkin diğer yetkili bakanlıklar ve kurumlarla birlikte bir düzenleme planlanmakta mıdır?

-Deprem konutlarının daha hızlı şekilde tamamlanması amacıyla Bakanlığınız, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile konuya ilişkin istişarede bulunmakta mıdır? (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here