“Kamu Vicdanını Rahatlatan Bir Ceza Verilmesini Talep Ediyoruz”

0
80

İskenderun Kadın Platformu Berfin Özek Davasını Değerlendirdi

İskenderun Kadın Platformu üyeleri, yüzü asitle yakılan Berfin Özek davasının üçüncü duruşması sonrası açıklama yaparak, sanık lehine ceza verilmesini ödül olarak nitelendirirken; “Asitli saldırgan sanık C.O.Ç’nin öldürmeye yönelik eyleminin ödüllendirilmemesi için tüm hukuki yolları denemeye devam edeceğiz” dedi.

Geçtiğimi hafta sonu İskenderun Gazeteciler Cemiyetinde bir basın toplantısı düzenleyen İskenderun Kadın Platformu üyeleri duruşmada yaşananları değerlendirdi.

15/01/2019 tarihinde C.O.Ç.’nin asitli saldırısı sonucu yaşam hakkı elinden alınan Berfin Özek in 26/11/2019 tarihinde üçüncü duruşmasının yapıldığını ifade eden Platform Sözcüsü Avukat Mehtap Sert, mütalaada sanık lehine yaralamadan ceza talep edilmesinin kabul edilemez olduğuna vurgu yaparak; “Dosyaya olay gününe ait HTS kayıtları ve kamera görüntü analizleri geldi. Gelen bilirkişi raporlarında sanığın olay saatinde olay yerinde olduğu, yüz eşleştirmesi yapılamasa da anatomik yapısının görüntü ile uyumlu olduğu belirlendi. Mahkeme heyetince dosya savcılık makamına tevdii edildi. Mütalaada sanık lehine yaralamadan ceza talep edildi. Bilindiği üzere Berfin’in yüzüne 1.5 litre yanıcı madde dökülmüştü. Burun delikleri yanmıştı. Dudakları yok oldu. Yüzü komple yandı. Boynu göğsünün üstü, elleri yandı. Gözlerinin birinde tamamen ışık söndü diğer gözde ise yüzde elli.

Talep edilen mütalaa ile tamamen ışığı söndürülmeye çalışmaktadır. Savcılık makamının ‘ağzı doğrudan hedef alınmamıştır’ şeklindeki değerlendirmesi hukuken kabul edebileceğimiz bir değerlendirme olmadığı gibi vicdani bir değerlendirme de değildir. Sanık tartışmaya tereddüde yer bırakmayacak şekilde Berfin’i öldürme kastıyla hareket etmiştir. Yanıcı maddenin miktarı canavarca hisle hareket ettiğinin açık göstergesidir” şeklinde konuştu.

Ülkemizde her gün kadınların şiddete maruz kaldıklarını ve hatta katledildiklerini ifade eden Sert; “Türkiye’de her gün bir kadının boşanmak istediği, hayır dediği, savcılar şiddet uygulayan erkekleri değil kadınların yaşam tarzını eleştirmeyi tercih ettikleri, mahkemeler şiddeti akladığı, cezasızlık hali şiddete güç verdiği, homofobi nedeniyle şiddete uğruyor. Eril şiddet her yerde! Binli katsayılarla artan şiddet maalesef yargıda da meşru alan buluyor. Berfin Özek dosyası da Türkiye’nin şiddet haritasından çok farklı bir yerde değil. İddia makamı kadınların ölmesini bekliyor, yaşam hakkı elinden alınan Berfin Özek’in de mi ölmesi gerekiyordu?

Berfin Özek kamu vicdanı için mihenk taşıdır. İskenderun kadın platformu yargının empati kurması, şiddeti ödüllendirmemesi için başka Berfin’ler olmasın diye mücadele ediyor. Bu anlamıyla karar duruşması çok önemli. 7 Ocak’ta görülecek olan duruşmada eylemin gerçek karşılığı ve kamu vicdanını rahatlatan bir ceza verilmesini talep ediyoruz.

Asitli saldırgan sanık C.O.Ç’nin öldürmeye yönelik eyleminin ödüllendirilmemesi için tüm hukuki yolları denemeye devam edeceğiz. Çünkü kadınlar yargıya güven duydukça mücadele gücü artacaktır.  Yaşam hakkımıza sahip çıkıyoruz. Bir kişi daha eksilmeyeceğiz. Kadınız güçlüyüz, birlikte başaracağız. Bu yolda bizimle yan yana duran Hatay Barosu ve Adana Barosuna teşekkür eder tüm baroları İskenderun Kadın Platformu ile dayanışmaya davet ederiz” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here